Skupština jednoglasno usvojila izmene Zakona o referendumu

Vesti 10. dec 202107:56 > 15:13 136 komentara

Skupština Srbije jednoglasno je usvojila Predlog Zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Od 193 prisutna poslanika, 193 su glasala "za". Poslanici su jednoglasno odlučili i da ovaj zakon stupi na snagu dan od usvajanja. Poslanici su sa 193 glasa "za" oslučili da postoje opravdani razlozi za stupanje na snagu u roku manjem od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Rasprava je trajala manje od pola sata. Rasprave skoro da nije ni bilo. Nije govorio niko u ime predlagača, a jedini se za reč javio samostalni poslanik Vladan Glišić i poslanik SNS Aleksandar Martinović, da bi mu odgovorio.

Pročitajte još:

Pošto se niko od ovlašćenih predstavnika i od predlagača nije javio za reč, prvi se obratio samostalni poslanik Vladan Glišić koji je rekao da izmene zakona o referendumu i povlačenje zakona o eksproprijaciji nisu poraz SNS-a i Aleksandra Vučića, ali na neki način jesu poraz poslaničke grupe naprednjaka.

Glišić je podsetio da je bio protiv ovih zakona, a da je mnogo toga lošeg o zakonima saznao, kako je rekao, baš od kolega iz Srpske napredne stranke.

On je pohvalio poslanike Đorđa Komlenskog koji je u raspravi o zakonu imao neke predloge koji nisu prihvaćeni, i Bratislava Jugovića koji je javno rekao da je protiv Rio Tinta.

Poručio je naprednjacima da manje poštuju partijsku disciplinu, a da više rade u interesu građana.

Glišiću je odgovorio šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović iako su se, kako je naveo „na kolegijumu dogovorili da se niko ne javlja za reč i da će trpeti kritike svog predsednika“.

Martinović je rekao da se Glišić setio da ne treba da postoji partijska disciplina kad je ušao u parlament, te da bi bilo moralno da na izbore „izađe sa svojom listom“.

Martinović se u nastavku govora osvrnuo na sled događaja posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, govorio o mitingu radikala posle hapšenja Radovana Karadžića, smrti Ranka Panića.

On je rekao da danas nad „porazom Aleksandra Vučića trijumfuju Đilas, Jeremić, Savo Manojlović i hrvatski mediji“.

Martinović je više puta ponovio da Vučić nije poslao vodene topove i žandarmeriju na narod, ali je zato otišao u Gornje Nedeljice sam, iako je, kako je dodao, trebalo sa njim da bude i neko iz vlade.

Dodao je da su građani osim RIO Tinta govorili o putevima, fabrikama mostovima i tražili od predsednika da reši te probleme, iako za njih nije odgovoran.

„Aleksandar Vučić je pobedio jer je pokazao da se politika može voditi i za drugi način. Ne iz kancelarije, sve za narod i sa narodom“ rekao je Martinović i pitao „da li je ikad ijedan predsednik otišao u neko selo da razgovara sa narodom“.

Blokadu puta povezao je sa protestom JSO koja je blokirala samo jednu traku i to je po njegovim rečima tada bio „državni udar“, a sada kažu da je blokada puta demokratska tekovina.

„Pa nisu uspeli da spreče da u po bela dana bude ubijen premijer, a danas sole pamet“, rekao je Martinović uz napomenu da (Vuk) Jeremić i (Dragan) Đilas nisu ništa uradili za narod, a da je sve uradio čovek čiji poraz danas slave.

„Nisam hteo da se javim jer je takva bila instrukcija, ali morao sam da odgovorim Glišiću“, rekao je šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ u govoru koji je ispraćen višeminutnim aplauzom.

Nakon toga Ivica Dačić zaključio je načelni pretres i zakazao glasanje za 13 časova.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović nije se na početku sednice javila za reč, kao ni predstavnici odbora, niti ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa.

U obrazloženju zakona piše da se izmene odnose na članove koji se tiču overe potpisa, predstavnika ovlašćenog predlagača u organu za sprovodjenje referenduma i roka za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu izmena ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predloženim izmenama, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine a ni Skupština Srbije neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrdjena na referendumu u naredne četiri godine.

Poslanici su 25. novembra usvojili izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani retko koristili te institute u praksi.

Vlada Srbije ranije je navela da će predložena rešenja omogućiti građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

Usvajanje tog i zakona o eksproprijaciji dovelo je do građanskih protesta širom Srbije tokom kojih su blokirane ključne saobraćajnice, a posle masovnog okupljanja građana prošle subote, predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je parlamentu zakon o eksproprijaciji i najavio izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

O tome je bilo reči i u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare