Skupština usvojila izmene Zakona o kulturi

Vesti 29. jul 202119:53 1 komentar
N1 (arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti.

U izmenama Zakona o kulturi navodi se da predlog ministra za izbor Nacionalnog saveta za kulturu treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Propisano je i da sastavi upravnih odbora ustanova kulture treba da obezbede zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola, kao i nadzorni odbori.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je u Skupštini Srbije rekla da je izmenama tog zakona predloženo da nadzorni odbori ustanova kulture od tri člana imaju najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola, kao i da od 11 članova Nacionalnog saveta za kulturu bude najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Usvajanjem izmena Zakona o kulturi taj propis je usaglašen sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti.

Izmenama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti propisuje se da se za direktore biblioteka imenuju osobe koje imaju visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi, s tim da ispunjavaju i druge uslove utvrđene statutima biblioteka.

Skupština je potvrdila Odluku Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 1/2021 o izmeni Aneksa 4 Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA 2006), kojim se utvrđuje Protokol o definiciji pojma „proizvodi sa poreklom“ i metode administrativne saradnje iz člana 14. stav 1. i 3. i ukidanju i zameni Odluka Zajedničkog komiteta CEFTA broj 3/2013 i 3/2015.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare