Skupština usvojila izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama

Vesti 14. jul 202119:37 > 20:2724 komentara
Skupstina grada, skupština, parlament, Skupština srbije
Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da se jedan od ključnih razloga za izmene zakona o zaštiti prirode odnosi na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima čime se obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je područje i proglašeno zaštićenim.

Po izmenama Zakona o vodama, vodno zemljište moći će da se daje u zakup neposrednom pogodbom „za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona“.

Povezane vesti

Posle stupanja izmena na snagu, navedeno je u propisu, „vodno zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima kada je to propisano posebnim zakonom, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje, direktnim i indirektnim korisnicima budžetskih sredstava, radi vađenja rečnih nanosa za potrebe izgradnje objekata od značaja za Republiku Srbiju, izabranom izvođaču radova“.

Poslanici su danas potvrdili i Ugovor Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj o zajmu za Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu, kao i Sporazume Srbije sa Islandom i Švajcarskom o poljoprivrednim proizvodima.

Usvojen je i Predlog zakona koji je podnela Vlada o potvrdjivanju izmena i dopuna 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 i 35 Carinske konvencije o međunarodnom prevozu robe na osnovu isprave za MDP (Karneta TIR) (Konvencija TIR, 1975).

Komentari

Vaš komentar