Sky pokazao – Šarić naručivao tekstove, Bodrožića čudi – nema reakcije nadležnih

Vesti 29. jan 202319:44 18 komentara

Nova optužnica protiv Darka Šarića, kao i dokazni materijal, pokazuju kako su do Blica, Alo, Kurira, Hepija, Pinka i drugih medija stizale informacije koje je osumnjičeni slao iz pritvora koristeći Skaj aplikaciju, kako su menjani i uređivani naslovi i tekstovi, kao i koje poklone su pojedini novinari dobijali kao nagradu za učešće u diskreditaciji svedoka saradnika.

Da novinarstvo nije profitabilno, dobro je poznato. Ali za neke problema nema, tu je „kazan“ krimininalnih grupa.

Dokazni materijal u koji je BIRN imao uvid, ukazuje na to kako je iz zatvora, posredstvom saradnika, „Skaj“ aplikacije i poslušnih novinara, Darko Šarić uređivao medijske tekstove i naslove.

POVEZANE VESTI

Cilj mu je bio rušenje kredibiliteta pojedinaca, kao što je Nebojša Joksović, najvažniji svedok Tužilaštva u borbi protiv njegovog klana.

Postojala je sumnja da su ljudi sa kojima je Joksović povezan pokušali bespravnu gradnju, što je iskoristio.

(SKY šifra, Darko Šarić): Dobro je onda ovo, samo kad bi još u novine. A trebamo i ono za Krunsku isto i treba izvući šta mu sve tašta ima.

Takođe, 4. jula 2020. Šarićev advokat Dejan Lazarević obavestio ga je o tekstu koji bi sutradan trebalo da ugleda svetlost dana.

(SKY šifra, Dejan Lazarević): Poslala mi novinarka „Alo“ tekst koji će sutra izaći, baš je dobar.

(SKY šifra, Darko Šarić): Jeste, dobar je. Ekstra je.

(SKY šifra, Dejan Lazarević): Naslov je hit.

Dan kasnije, list „Alo“ je objavio tekst sa naslovom: “Joksa mora u pritvor”, optužujući ga za planiranje atentata i ponovo ilegalnu gradnju.

A za dobro urađen posao Šarić i njegov saradnik Boban Stanojković bili su široke ruke, pokazuje njihova prepiska.

(SKY šifra, Darko Šarić): Moram joj i ja nešto kupiti i pored tebe, a ti vidi šta. Auto, bilo šta.

(SKY šifra, Bojan Stanojković): Sad ću joj ja auto neki mali, to sam obećao da ne ide busom na posao. Ja ću to, ništa ti.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović godinama prati kriminal i korupciju. Kako kaže, uobičajeno je da novinari komuciraju sa ljudima iz kriminalnih krugova, to im je posao. Ovde o tome nije reč i neprihvatljiv je svaki vid kompenzacije da bi se pisalo šta nekome odgovara.

„Dakle, sve dok novinari komuniciraju sa nekim, ali i sami biraju teme, zajedno sa urednicima, šta će objavljivatit, to je dakle u redu, ono gde prestaje da bude u redu jeste kada postoji kontrola izvan novinarskog aspekta“, kaže Milica Vojinović iz KRIK-a.

Da novinari „tezgare“ na ovaj način, predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije nije ništa novo. Konstatuje – dugo je poznato da se dobar deo medijske scene ne bavi novinarstvom.

„Još od ubistva premijera Zorana Đinđića znamo za tu spregu kriminalaca, službi bezbednosti i nekih novinara i medija i to svih ovih godina nažalost nije prestalo“, navodi predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Ali ono što Bodrožića čudi jeste to što nema reakcije nadležnih, a trebalo bi da je bude i te kako.

Prema pisanju BIRN-a, tužilaštvo u okviru postupka protiv Darka Šarića nije dalje istraživalo ko su novinari i urednici koji su sarađivali sa njegovim klanom.

Nije analizirana ni priroda te saradnje, odnosno da li su trka za ekskluzivom, pokloni ili nešto treće bili motiv za objavljivanje tekstova kojima se opstruisao krivični postupak protiv Šarića.

U oktobru 2022. Šarić je osuđen na 14 godina zatvora za šverc kokaina. Za pranje novca je prvostepeno osuđen 2020. na devet godina, ali postupak je vraćen na početak. Protiv njega i njegove kriminalne grupe je u toku još jedan postupak, za planiranje ubistva svedoka-saradnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare