Srpska lista najavljuje „opšti ustanak“ ako uhapšeni Srbin ne bude oslobođen

Vesti 01. apr 202320:39 > 20:52 112 komentara
Shutterstock/ilustracija

Srpska lista saopštila je da je Srbin na Kosovu uhapšen zbog paljenja automobila u Zubinom Potoku "bez ijednog dokaza" i najavljuje "reakciju svih Srba" ako on ne bude oslobođen.

„Nakon što smo prikupili podatke o današnjoj otmici Srbina od strane Kurtijevih specijalaca želimo da naglasimo da srpski narod upozorava Prištinu da u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog koga su danas Kurtijeve jedinice otele na severu Kosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda da će izazvati reakciju svih Srba. Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima“, saopštili su iz Srpske liste.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja izjavio je da je Srbin uhapšen zbog paljenja automobila u Zubinom Potoku član takozvane „Civilne zaštite“, koju je okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“.

„Paljenje automobila naših građana na severu, koje je orkestrirao Beograd da bi izazvao strah kod ostalih građana, nesumnjivo je teško krivično delo. Kako smo i rekli koliko puta su se ovakva dela dešavala, relevantne policijske jedinice su angažovane na identifikaciji kriminalaca koji su počinili takva dela. Jedan od njih je danas uhapšen i koji je, osim što je učestvovao u paljenju automobila na severu, kao aktivni deo kriminalne strukture tzv. ‘Civilne zaštite’, prethodno oružjem napao Kosovsku policiju, ranivši dva njena službenika“, saopštio je Svećlja, a prenosi KoSSev.

Kosovska policija je prethodno saopštila da je Srbin M.B. uhapšen u vezi sa podmetanjem požara na vozilima.

Kosovski zvaničnik Bljerim Velja nazvao je napadača „Radoičićevom nasilnikom„.

Srpska lista kaže da protiv uhapšenog nema dokaza i da režim premijera Aljbina Kurtija „nije rešio nijedan napad na Srbe, a kojih je bilo na desetine, ali kada treba progoniti Srbe bez dokaza tu deluje pod hitno“.

„U nameri da pred nastavak pregovora u Briselu izazovu reakciju srpskog naroda na severu Kosova i Metohije kosovske institucije nastavljaju sa maltretiranjem srpskog naroda“, saopštili su iz Srpske liste.

Naveli su da Priština „i u slučajevima kada su oštećeni Srbi kao osumnjičene neosnovano hapsi Srbe i pokušava da spinuje realnost na terenu skrivajući prave krivce za napad na Srbe i srpsku imovinu“.

Kancelarija za KiM: Prava namera Aljbina Kurtija stvaranje nove krize

Kosovski premijer Aljbin Kurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Kosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO, saopštila je Kancelarija za KiM.

„Nije slučajno Kurti izabrao da baš danas krene da hapsi Srbe, kao što je i poziv za izdržavanje kazne Ivanu Todosijeviću tempirao pred početak razgovora u Briselu i što je nastavio da na svaki način maltretira Srbe na severu KiM, ne bi li u stvaranju krize našao opravdanje i izbegao formiranje ZSO, a zatim sebi produžio vreme na vlasti, a sve zaklanjajući se iza nekakve ‘borbe protiv korupcije'“, navodi se u saopštenju.

Kurti, po oprobanom scenariju, podiže tenzije na terenu i priziva eskalaciju svaki put pred razgovore u Briselu, iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije, prestane sa jednostranim nasilnim potezima i krene u proces normalizacije odnosa, navodi se u saopštenju.

„Sada je svima jasno ko je faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ko ruši dijalog, tako da ništa kod Kurtija ne može biti ‘normalno’ pa ni normalizacija odnosa“, kazali su iz Kancelarije.

Komentari (112)

Vidi sve komentare