Slika Vlaha Bukovca ukradena iz dvorca Dunđerski biće vraćena Srbiji

Vesti 16. avg 202215:18 > 17:44 2 komentara
MUP

Slika Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor 1861. godine", koja je ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski, biće vraćena Srbiji, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pročitajte još:

Kako se navodi, to je rezultat istražnog postupka koje je protiv četvorice osumnjičenih pokrenulo Tužilaštvo u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom.

Nakon uspešne međunarodne tužilačke i policijske saradnje, slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, u utorak je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine u Cirihu, nakon čega će biti prebačena u Srbiju, ističe se u saopštenju.

MUP u odvojenom saopštenju podseća da su pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom u avgustu 2021. godine razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čiji je organizator S. G. uhapšen u Cirihu od strane švajcarske policije, a prilikom njegovog hapšenja na licu mesta su bili pripadnici SBPOK-a MUP-a Srbije.

Pretresom stana S. G. pronađena je slika, koja je iz dvorca Dunđerski ukradena 1993. godine.

Takođe, u Cirihu je uhapšen još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana uhapšena u Beogradu, od strane pripadnika SBPOK-a.

Novčana vrednost ove slike procenjuje se između 600.000 i milion evra.