Slike života: Ko ne sluša prirodu, slušaće oluju, nedelja u 15.15h

Vesti 02. dec 202209:59 0 komentara

Nema tu mnogo filozofije oko priče zašto se po zemlji Srbiji, ali i dobrom delu starog Balkana, gase ognjišta, da sela nestaju, a male i ušuškane varoši prazne. Svuda jurcaju kamere kako bi sve to pokazale, ne ulazeći u suštinu šta je to čoveka odvuklo sa zdrave zemlje. Stvar je jednostavna, na taj način treba govoriti zbunjenom savremenom čoveku. Ljudi su otišli zbog sirotinje, zaglavili se po gradovima i ne znaju da se vrate, a mesta iskonskog života bivaju prepuštena raznim vukovima.

Kilometri i kilometri čiste prirode rasuti oko Suve planine nedaleko od drevnog Naisa, današnjeg Niša, nalaze se na teritoriji Zaplanja, tamo gde su stasavali i pesnici i domaćini.

Čitava planinska oblast ima sve ono što je imala i onda kada su domaći proizvodi ovog kraja hranili sela, gradove, državu.

Ako smo već zaboravili gde su živeli mudri i hrabri ljudi, gde je priroda davala, valjda nismo i činjenicu da se bez prirode ne može. Tamo gde zvuci i vapaji još nisu u potpunosti nadvladani i izvori presušili, nada postoji.

Slike života su na programu N1 u nedelju u 15.15h.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!