Slike života, nedelja u 15.15h: Humka, Umka ili imena nestalih vremena

Priča o jednom od nekad najlepših sreskih mesta na Savi je zapravo priča mnogih mesta, varoši, sela i gradova koji su prepušteni i zubu vremena i bremena. U ovoj reportaži videćemo zapravo kako u 21. veku stoje stvari na drevnoj reci Savi, koja je davala život u svakom smislu te reči.

Mesto koje je, kako retka literatura kaže, imalo najlepšu plažu na Savi gde se dolazilo sa svih strana današnjih balkanskih meridijana. Za kratko vreme, nešto više od pola veka i kusur, nestala je pruga kao žila kucavica, pa prepoznatljiva arhitektura…

I umesto da se sačuva sve ono vredno i prepoznatnjivo, tradicija, kultura, znamenitosti i arhitektura, na Savi su pomenute lađe tradicije vremena krenule drugačijim tokom, slično kao i sama reka koja je pokrila priobalje nakon podizanja đerdapske ustave.

U ovoj priči retki istraživači pronalaze iskru drevnih vremena koja nagoveštava postojanje starih utvrda na panonskom moru i mesta gde su pristajale lađe starih naroda. Ko zna, kad je mnogo toga prekrila memla raznih maglovitih vremena.

Naravno, za sve su potrebni ljudi, oni koji stvaraju i oni kojima do toga nije stalo. To je suština bez obzira na vekove.

U Slikama života u nedelju u 15:15h na N1.

Autor Dejan Radulović.

Komentari (0)

Vidi sve komentare