Slovo „Z“ svuda oko nas, stiglo i do žandarma: Kako se osećaju izbegli Ukrajinci

Vesti 22. jul 202219:16 167 komentara

Srbija je, na međunarodnoj sceni, podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine nakon invazije Rusije na tu zemlju i primila je izbeglice iz Ukrajine. Istovremeno, po gradovima Srbije prodaju se suveniri koji tu agresiju veličaju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da mu se to ne dopada, ali da na to ne može da utiče. Slika žandarma sa latiničnim Z na šlemu ipak izlazi iz tih okvira. Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač kaže da je Ukrajina zahvalna na pomoći koju dobija, ali i da ovakve pojave plaše Ukrajince koji su, bežeći od ruske agresije, morali da napuste svoju zemlju.

Srbija je jedna od veoma retkih zemalja gde se održavaju masovni skupovi podrške Rusiji i gde se ponosno nose majce sa slovom Z – sada već simbolom ruske agresije. Ambasador Ukrajine u Beogradu razdvaja jasno pomoć i gostoprimstvo Srbije i vlasti u Srbiji od podrške ruskoj agresiji, koja se može videti i golim okom na ulicama Srbije. On je pokušao da dočara kako se osećaju ukrajinske izbeglice kada vide prizore sa ispisanim slovom Z.

„Koliko juče su tenkovi sa slovom Z pucali u njihove kuće i od tih su tenkova pobegli, a danas izađu na centralnu ulicu i tamo vide gomilu proizvoda, suvenira sa ruskom svastikom, kako je zovu, kod njih se pojavljuje strah za sopstvenu budućnost. A bivaju i druge pojave, da se na vojnoj uniformi pojavi slovo Z. To je uniforma Vojske Srbije. Da li to treba da razumemo kao da se srpska vojska sprema za nešto više nego što je odbrana svoje zemlje?“, upitao je amabasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

Predsednik Srbije kaže da se radi o ličnim afinitetima na koje on ne može da utiče, i ističe sveopštu ostrašćenost.

Screenshot

„Onoliko ostrašćena koliko vi navijate za Ukrajinu ili obrnuto, toliko oni drugi navijaju za Rusiji ili obrnuto. Dakle, u tako nešto mi ne možemo da ulazimo, to je pitanje ličnih afiniteta, ali možemo da i jednima i drugima kažemo, nama su prijtaelji i Rusi i Ukrajinici. I Rusi i Ukrajinci, ali za nas je važna samo Srbija“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Z“ po ulicama, majcama i na skandiranje podrške agresiji Rusije nije sankcionisano, a nedavno se proširilo i na šlem uniformisane osobe, koja stoji ni manje ni više nego pored jednog ministra. Predsednik Srbije nije rekao kako će se dodavanje tuđih oznaka na uniformu sankcionisati.

„Što se tiče nošenja oznaka, oznake mogu da budu samo one koje propisala Republika Srbija i svi pripadnici i Žandarmerije i svih policijskih i vojnih snaga moraju da nose samo ono štio je propisano pravilima službe, a to su sprske oznake“, dodao je Vučić.

N1

Glasajući za rezoluciju UN, Srbija je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu. Osudila ju je i u Zaključcima Saveta za nacioanlnu bezbednost. Ambasador Ukrajine uveren je da se vlasti u Srbiji saosećaju sa Ukrajincima i zahvaljuje na pomoći.

Ipak dodaje da bi Ukrajina, koja deli evropske aspiracije sa Srijbom, volela da vidi da se i Srbija pridruži EU i uvede sankcije Rusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare