Slučaj doktorata Siniše Malog – na potezu opet dekan FON-a

Vesti 25. jun 202119:1818 komentara

Nakon što je Upravni sud poništio odluku Odbora Univerziteta u Beogradu kojom je utvrđeno neakademsko ponašanje ministra finansija Siniše Malog, "vruć krompir" prebačen je u zgradu Fakulteta organizacionih nauka, gde je Mali branio doktorat. Naime, dekan tog fakulteta trebalo je da ministru izrekne "javnu osudu" ali do toga nikada nije došlo. I to je korak u ovoj proceduri koji je izostao a koji je bio važan za dalje postupanje drugih organa Univerziteta u Beogradu. Može li, međutim, Univerzitet dalje sam da odlučuje bez odluke dekana FON-a?

Dok on slavi pobedu i potvrdu da nije ništa ukrao, akademska zajednica mu poručuje – ali nije to još gotovo. I nije dokaz da pri pisanju doktorske disertacije nije kraduckao.

„Sud ne može uopšte da uđe u problem da li je nešto plagijat ili ne. Nijedan sud ne može, to je sud Univerziteta“, kaže profesor Čeda Čupić.

POVEZANE VESTI

Upravni sud je poništio rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. U tom rešenju Siniša Mali „osuđen“ je za plagiranje. Sud kaže – ne može, jer nije bilo u skladu sa procedurom.

„Oni će samo verovatno trebati da isprave tu proceduru i da to što pre završe i da vrate sudu da sud više ne može da se poziva na bilo kakav proceduralni izostatak“, navodi Čupić.

A kako je izgledala ta procedura?

U oktobru 2019. godine dokazano je neakademsko ponašanje ministra Malog. Dekan FON-a ga tada nije kaznio, odnosno izrekao „javnu osudu“. Prema pravilnicma, bez toga nije moglo dalje, a išlo je. I dovelo do toga da mu Senat Univerziteta u decembru 2019. godine poništi diplomu.

„Po svoj prilici, ako bude pameti, prva odluka koju će novi dekan FON-a na početku mandata potpisati, biće sprovođenje donesene mere javne osude“, rekao je profesor FON-a Božidar Radenković za list Danas.

Očekivalo se to i od aktuelnog dekana Milije Suknovića, ali se nije desilo. Iz PR službe Fakulteta u telefonskom razgovoru su rekli da oni još zvaničnu nemaju, pa komentar dekana nismo dobili, kao ni priliku da ga pitamo hoće li aktuelna uprava FON-a ostati upamćena kao ona koja je na svim nivoima jednoglasno rekla da je Mali plagijator. A šta se očekuje da kaže nova uprava u Rektoratu?

„Ja ne mogu da zamislim da sadašnji, bilo koji ili rektor i prorektor, da to dovedu u pitanje. Oni ako to dovedu u pitanje, oni su sebe osudili“, kaže Čupić.

„To će biti vrlo zanimljiva jedna stvar, ja jedva čekam da vidim kako će se stvari u tom domenu odvijati. Čini mi se zaista da ne bi smeli da idu mimo onoga što jeste stručno akademsko mišljenje u vezi sa plagijatom Siniše Malog i nadam se da tu neće biti iznenađenja, ali ih ne isključujem“, navodi profesorka na Biološkom fakultetu Biljana Stojković.

Kada je reč o mogućnostima Univerziteta profesorka Stojković nudi tumačenje kolege sa Pravnog fakulteta Zorana Tomića.

„Sam Odbor univerzitetski može meritorno da postupa i da donese odluku bez obzira na reakciju dekana FON-a“, dodaje Stojković.

Što znači, da sam i konačno reši ovu, kako za list Danas navodi profesor Tomić, etičku pravnu stvar.

Komentari

Vaš komentar