Slučaj Jovanjica: Sud odlučio – izuzeti dokazi o više od pola tone marihuane

Vesti 27. sep 202316:07 > 17:05 165 komentara

Sud je doneo odluku - izuzeti su dokazi, korpus dokaza koji se odnosi na pronalazak više od 660 kg već osušene marihuane pronađene na imanju Jovanjica 18. novembra 2019. To je marihuana koja je, pretpostavljamo, bila spremna za dalju prodaju - to je bila osušena marihuana, ne sveže biljke kanabisa.

Podsetimo, prošle godine u novembru je Sudsko veće, na predlog odbrane, donelo odluku da će izuzeti korpus dokaza, ovih, jer je pretresanje tog 18. novembra 2019. godine bilo nezakonito. Postupajući tužilac Saša Drecun se žalio Apelacionom sudu na tu odluku. Apelacioni sud je zatim doneo odluku da ukida tu odluku prvostepenog suda i Višem sudu naložio da moraju da ispitaju sve policijske inspektore koji su učestvovali u akciji na imanju Jovanjice, a to su: Miloš Jurišević, Ljubomir Petrović, Dušan Mitić, Milan Isakov i njihove načelnik Slobodan Milenković. Do sada su svedočila četvorica. Milenković još uvek nije svedočio zbog zdravstvenih problema, obavestio je sud da neće moći da dođe i zamolio da se to odloži za drugu polovinu novembra, jer su lekari procenili da tada može da prisustvuje ročištu

Predsednik Sudskog veća Zoran Ganić je danas doneo odluku i kazao da će nastaviti suđenje, iako nisu saslušali i Milenkovića, dodajući da smatra da je dovoljno što su četvorica inspektora već saslušana. Saopštio je da u ovoj fazi suđenja nije neophodno ispitati inspektora Slobodana Milenkovića i čekati kad bi to zbog njegovog zdravstvenog stanja bilo moguće, jer bi to dovelo do odugovlačenja postupka.

S obzirom na to da su saslušana i ispitana četvorica od petorice policijskih službenika sudija Ganić je odlučio da nastavi suđenje a postupajući tužilac Saša Drecun uložio je procesni predlog da se  ne nastavi glavni pretres sve dok se ne sasluša i inspektor Slobodan Milenković, kako je naložio Apelacioni sud u Beogradu.

Odbrana prvookrivljenog Predraga Koluvije tražila je da se glavni pretres nastavi i da se dokazi prikupljeni tokom pretresanja 18. novembra 2019. godine izuzmu iz spisa predmeta kao nezakoniti, što su ranije već i predlagali.

Advokat Vladimir Đukanović, branilac Predraga Koluvije, kazao je da smatra da nije neophodno ispitivati Slobodana Milenkovića, jer su njegove kolege potvrdile tokom svedočenja da nisu obavestili suvlasnike imanja Jovanjica dana kada je izvršeno sporno pretresanje 18. novembra 2019. godine.

Takođe je kazao da na prethodnom ročištu, 6. septembra, nije bio prisutan jer mu nije bilo dozvoljeno da „normalno uđe u sud“.

„Ispred suda bio je organizovan špalir koji je prema mojim informacijama bio namenjen meni. Ovde se sprovodi medijski linč prema odbrani, a sada i prema samom tužiocu“, rekao je Đukanović.

Podsetimo, Slobodan Milenković je poslednji među petoricom inspektora, koji su učestvovali u akcijama na imanju „Jovanjica“ u novembru 2019, koji je preostao da svedoči pred sudom.

Četiri inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije i njihov načelnik Slobodan Milenković su pozvani da svedoče zbog toga što je Apelacioni sud, po žalbi postupajućeg tužioca u ovom postupku Saše Drecuna, u februaru ove godine ukinuo odluku Višeg suda o izdvajanju ključnih dokaza i naložio sudu da ponovo razmotri svoju odluku, ali da prethodno sasluša petoricu inspektora koji su učestvovali u akcijama na „Jovanjici“.

Pročitajte još:

Naime, na predlog advokata odbrane, sudsko veće je iz spisa predmeta izuzelo korpus dokaza prikupljenih tokom pretresanja imanja Jovanjica 18. novembra 2019, a koji se odnose na pronalazak više od pola tone već osušenog kanabisa.

Obrazloženje izuzeća tih ključnih dokaza je bilo da je pretresanje bilo nezakonito, jer pretresanju imanja nisu prisustvovali vlasnici „Jovanjice“ Predrag Koluvija i Aleksandar Anđić, kao ni tadašnji branilac Koluvije, a razloge zašto su se inspektori ipak odlučili da izvrše pretresanje nisu naveli u napomenama zapisnika o pretresanju tog dana.

Do sada su svedočili i bili ispitivani inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović u aprilu, Dušan Mitić u junu i julu, kao i 6. septembra Milan Isakov.

Inspektori Miloš Jurišević o Ljubomir Petrović objasnili su da su imali naredbu za pretres i tog 18. novembra, zatim da im je iz suda rečeno da nije bilo moguće obezbediti prisustvo Koluvije, budući da se pretres obavljao u popodnevnim časovima, posle radnog vremena. Suvlasnik Jovanjice Aleksandar Anđić, prema njihovim rečima nije bio dostupan na broj telefona na koji im se inače javljao do tada i bio vrlo „kooperativan“, a tadašnja advokatica Predraga Koluvije Zora Dobričanin Nikodinović im je kazala da ne može prsustvovati pretresu.

Naveli su i da su se na pretresanje odlučili, jer su imali obezbeđena dva svedoka, a sama akcija je bila hitna da se obavi, jer su imali „operativna saznanja da bi moglo doći do uništavanja dokaza na imanju“, što im je neposredno kazao načelnik odeljenja Slobodan Milenković.

Naveli su inspektori i da akciju na Jovanjici nisu pripremali pre poziva Milenkovića i da sa njim nikada ranije o tome nisu razgovarali.

Takođe su obojica kazala da su im policijski službenici koji su se nalazili na Jovanjici i obezbeđivali imanje od prvog policijskog upada, preneli da imanje tokom večernjih časova nadleću dronovi, čije poreklo nisu znali. To im je dodatno bio signal da ubrzaju pretres 18. novembra.

Oba inspektora rekla su i da je policija seču biljaka pronađenih na Jovanjici izvršila 20. novembra 2019. kada su za to dobili odobrenje tužilaštva

Sudija Zoran Ganić ih je tada u aprilu pitao obojicu zašto sve to nisu napisali u napomene u zapisniku o izvršenom pretresanju od 18. novembra, uz konstataciju da su takve napomene pisali u zapisnik o pretresanju 5. februara 2020.

Kazali su da su smatrali tada da to tako ne treba da se radi, a da su onda čuli da ipak mogu, pa su drugačije popunjavali zapisnik kasnije.

Naime, zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun tadaje kazao i da Ustav predviđa da se pretresanje stana može izvršiti i bez prisustva vlasnika uz dozvolu suda i prisustvo dva punoletna svedoka, takođe je naveo i da se u zapisnik o izvršenom pretresanju ne moraju kao napomene opisivati dodatne činjenice.

Drecun je i danas u svom izlaganju zbog čega ne treba da se nastavi glavni pretres i zbog čega ne treba da budu izuzeti dokazi prikupljeni tokom pretresanja 18. novembra 2019. godine ponovio sve ovo ali veoma detaljno obrazložio.