Slučaj Palma: Traži se zaštita svedoka, Vučić kaže – pustite institucije da rade

Vesti 24. apr 202119:14 97 komentara

Marinika Tepić koja je optužila lidera Jedinstvene Srbije - Dragana Markovića za podvođenje žena i maloletnica, poručuje da su neki od svedoka spremni da govore u policiji ili pred tužilaštvom u slučaju da im bude obezbeđena zaštita. Predsednik Srbije poziva nadležne institucije da rade svoj posao, a komentarišući nastupe Dragana Markovića u Skupštini i u pojedinim medijima, Vučić objašnjava da onaj protiv koga je, kako kaže, pokrenuta hajka ima pravo da se brani.

„Poenta je da ona sad kao navodno zastupa neke svedoke i žrtve koji ne postoje, ne može meni Marinika Tepić da zabrani da slušam harmoniku“, izjavio je Dragan Marković nedavno na TV Happy.

POVEZANE VESTI

Pa ipak, u ponedeljak se u jagodinskoj policiji neće slušati harmonika, već će se ispitivati Tepićeva, a uoči davanja tog iskaza, ona odgovara da svedoci nisu ni neki, ni navodni, već spremni da progovore o podvođenju.

„Ne bi bilo odgovorno s moje strane da otkrivam svedoke dok im se ne obezbedi zaštita, ali svedoci su spremni da svedoče, ako im se pruži zaštita. Potrebna je i zaštita svedoka i zatvorenost za javnost. Dakle, kompletna zaštita“, navela je Tepić.

Struka smatra da bi, s obzirom na vrstu krivičnog dela i mogućeg uticaja na svedoke, prvo trebalo da reaguje Skupština Srbije, ukidanjem imuniteta poslaniku Draganu Markoviću.

„Smatram da bi sada bilo neophodno da tužilac predloži sudu određivanje pritvora, kako bi istraga mogla nesmetano da se odvija bez mogućeg uticaja osumnjičenog koji ima velike resurse, političku moć i novac koji mogu biti upotrebljeni da se ometa istraga“, kaže advokat Vladimir Gajić.

Predsednik Srbije još jednom pojasnio: ako su optužbe istinite, onda je to užasno, ako nisu, onda je to deset puta jezivije. Pitali smo da li Dragan Marković iznošenjem javne odbrane u Skupštini i na pojedinim medijima sa nacionalnom frekvencijom, ometa istragu?

„Ne znam, možda, a šta rade Marinika Tepić, Đilas, vaši mediji, gde ste čoveku presudili i pre podignute optužnice, ako vi imate pravo, što on nema pravo… Ja pozivam institucije da ne slušaju ni Mariniku Tepić, ni Dragana Markovića, ni vas, ni mene, ni bilo koga, neka rade posao u skladu sa zakonom, ali ako ste pokrenuli hajku protiv nekoga, onda taj neko ima pravo da se brani“, izjavio je Vučić.

A predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručila da je potpuno pogrešan način na koji Tepićeva pokreće slučaj žrtava nasilja nad ženama i devojčicama u Jagodini.

„Zbog politizacije još nerazjašnjenog slučaja u Jagodini, javnost je, umesto brige o žrtvama, prinuđena da se opredeljuje prema tome da li im je više simpatična gospođa Tepić ili Palma“, kazala je Mihajlović.

Činjenica je da su se, od kada je Tepićeva iznela optužbe, politički partneri Dragana Markovića, jednostavno ućutali.

„Primećuje se do koje mere koalicioni partneri Dragana Markovića ga puštaju da se sam koprca i brani kako zna i ume, može da gostuje na Hepiju, možda je bio i na Pinku, može da priča, ali nema zaleđinu, a šef svega i svačega, predsednik Vučić, ostavio je otvoreno pitanje koju ćemo jezu da gledamo“, navodi novinar Andrej Ivanji.

Inače, predsednik Srbije zaključio i da je dobro što je ovaj slučaj iz jagodinskog, preseljen u kraljevačko tužilaštvo. Pojedini pravnici kažu da je zbog mogućnosti da se radi o većem broju krivičnih dela u koji je umešan veći broj osoba, predmet trebalo predati Tužilaštvu u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare