Slučaj „Petrovačka cesta“: Još se ne zna da li će se pilotima suditi u odsustvu

Vesti 26. dec 202220:12 3 komentara

U Posebnom odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odloženo je suđenje u postupku "Petrovačka cesta", protiv četvorice hrvatskih pilota za ratni zločin protiv civila u avgustu 1995. godine. Ročište je odloženo zbog toga što još nije donesena odluka da li će se optuženim pilotima suditi u odsustvu.

Viši sud u Beogradu i dalje nema informaciju da li je optuženima uručen poziv za suđenje, koji je do sad u tri navrata srpsko Ministarstvo pravde poslalo posredstvom međunarodne pravne pomoći hrvatskom Ministarstvu pravosuđa. Takođe, sud nije dobio odgovor od Ministarstva pravde da li je i kada je hrvatsko ministarstvo primilo zamolnice.

POVEZANE VESTI:

„Već mesecima Ministarstvo pravde, sud i tužilaštvo ne mogu da utvrde da li je zamolnica koju su poslali Hrvatskoj, da li je tamo primljena ili nije. Ne odgovor, nego prosto činjenicu, jer kad nešto pošaljete, imate prijemni pečat, imate potvrdu u pošti, imate poštanske dokaze da li je nešto primljeno ili nije. Ja mislim da ta činjenica može da se utvrdi prilično brzo, u roku od pola sata preko pošte. Zašto to nije urađeno, ne znam“, rekao je advokat prvooptuženog Vladimira Mikca Aleksandar Olenik.

Punomoćnik oštećenih Dušan Bratić je zbog toga sudkom veću danas dostavio kopiju saopštenja koje je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa objavilo na svom sajtu 23. septembra ove godine, u kome se navodi da oni neće postupati po srpskoj zamolnici. Bratić je naveo da se na osnovu takvog saopštenja zaključuje da je ministarstvo u Hrvatskoj primilo zamolnice i traži da se pilotima sudi u odsustvu.

Dodatno je dostavio i dokumentaciju Pošte Srbije i Pošte Hrvatske, koja potvrđuje da je zamolnica poslata i isporučena. Sa zahtevom da se pilotima sudi u odustvu bio je saglasan i zamenik tužioca za organizovani kriminal Dušan Knežević, a sud će o tome naknadno odlučiti.

Optužnica za slučaj „Petrovačka cesta“ tereti četiri htvatska pilota da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca. U tim napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe. Hrvatska inače ne priznaje jurisdikciju srpskom pravosuđu u ovom slučaju.

Naredno ročište u ovom postupku biće zakazano naknadno, kada veće utvrdi autentičnost pomenutog saopštenja i kada bude donesena odluka da li će se hrbvatskim pilotima suditi u odsustvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare