Slučaj silovanja u Nišu: Apeli da se obavesti javnost, na mrežama – spekulacije

Vesti 05. jan 202319:18 5 komentara

U slučaju prijavljenog silovanja u niškom kafiću predistražni postupak i dalje traje, rekli su u Višem javnom tužilaštvu za N1. Dok se šire spekulacije na društvenim mrežama, u tabloidima pišu različite okolnosti i nagađanja o žrtvi, brojne organizacije pozivaju policiju i tužilaštvo da o slučaju obaveste uznemirenu javnost. Iz Tužilaštva u odgovoru navode da zbog interesa postupka, bliže informacije za sada ne mogu da otkrivaju.

Da je 25. decembra u toaletu niškog kafića silovana devojka, da je počinilaca bilo više, policiji je prijavljeno 30. decembra.

Istog dana je o tome obavešteno i niško Više javno tužilaštvo.

Pročitajte još

Iz policije kažu da su po prijavi obavili razgovor sa ženom koja je prijavila, uviđaj u stanu gde je zatečena i na mestu događaja, ugostiteljskom objektu čiji ime ne navode, zatim uradili veštačenja. Navode da su razgovarali i sa mogućim svedocima, zaposlenima i sa onima za koje se sumnja da su povezani sa ovim slučajem.

Svi do sada prikupljeni podaci od srede ujutru su u Višem tužilaštvu.

„S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi i činjenicu da je tokom jučerašnjeg dana dostavljen policijski izveštaj o prikupljenim obaveštenjima, za sada ne možemo saopštavati bliže informacije radi zaštite interesa postupka“, piše u odgovoru Višeg tužilaštva na pitanja N1 o istrazi i o tome da li je i protiv koliko lica podignuta optužnica.

U niškom Odboru za zaštitu ljudskih prava kažu da su policija i tužilaštvo, čim je informacija dospela u javnost, morali da javnost zvanično i obaveste da se nešto desilo i kažu ono što mogu o formiranju predmeta i istrazi.

„I ništa drugo. Svaka druga informacija u ovom trenutku bi nanela dodatnu štetu žrtvi i prosto ugrozila i sam postupak“, kaže Dragan Đorđević iz Odbora za zaštitu ljudskih prava.

U nedostatku zvaničnih informacija u javnosti se razvila sumnja da se postupak uopšte i vodi.

„Nadležne institucije su morale da budu proaktivnije i tako smire javnost. Ovako, samo se umnožavaju teorije, informacije i dezinformacije što preko društvenih mreža nije moguće sprečiti, ali odgovornost medija je jasno naglašena i zakonom“, kaže Đorđević.

Objavljivanje inicijala, godišta, mesto odakle je, sve što upućuje na identitet, Đorđević vidi kao mapiranje žrtve.

Njenu zaštitu, a ozbiljnost i reakciju od nadležnih traže i iz niškog Centra za devojke.

„Silovanje je ozbiljan zločin, to je teško krivično delo. Mora tako i da se gleda na to. Naravno da žrtva mora da bude zaštićena i da drugim devojčicama i devojkama kojima to može da se desi pošaljemo poruku da imaju poverenja u institucije, da mogu da pozovu policiju i da očekuju da se nešto i reši“, kaže Tanja Nikolić iz Centra za devojke.

Javnost sada sa velikim interesovanjem prati slučaj, broji dane istrage i traži odgovornost za počinioce.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare