Slučajevi vršnjačkog nasilja koji su zaprepastili Srbiju

Vesti 15. mar 202211:53 > 05. maj 2022 12:02
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Vršnjačko nasilje je hronični problem srpskog društva, na koji institucije još nisu dale adekvatan odgovor. Predstavljamo vam najdrastičnije slučajeve vršnjačkog nasilja u Srbiji poslednjih godina.

Aleksin zakon – vršnjačko nasilje završeno tragedijom

Jedan slučaj vršnjačkog nasilja posebno je potresao srpsku javnost, a samim tim je postao i simbol borbe protiv ovog nasilja. Naime, radi se o samoubistvu Alekse Jankovića (14) iz Niša pre 11 godina.

Aleksa se ubio pošto je trpeo višemesečno vršnjačko nasilje od strane sedmoro vršnjaka. Tokom celog tog perioda nasilja mali Aleksa je imao nogu u gipsu, potres mozga, ali mu je dijagnostikovan i posttraumatski sindrom. Ceo njegov slučaj je, nakon što je dečak izvršio samoubistvo, doveo i do zakonskog predloga koji još uvek nije usvojen.

Nasilnici su Aleksu pretukli osam puta, a uz to mu stalno pretili, ali i jurili i vređali. Roditelji su o svemu obavestili školu, inspekciju i Ministarstvo prosvete, ali i policijsku stanicu, međutim to nije sprečilo tragičan ishod.

Samo nasilje je krenulo u septembru 2010. godine, a Aleksu su šutirali, davili, pretili mu silovanjem, ali i prebijali ga ispred škole.

Vršnjačko nasilje je, prema nalazima psihologa, Aleksu činilo uznemirenim, anksioznim i depresivnim. Sve se završilo tragično kada je Aleksa skočio sa trećeg sprata zgrade.

Aleksina majka Dragana bila je istrajna u svojoj borbi, pa su ustanovljeni propusti ne samo u radu niške OŠ „Sreten Mladenović Mika“, već i u pravnom sistemu. Inače, zbog zastarelosti na kraju niko nije disciplinski odgovarao zbog propusta. Navodno su utvrđena i imena osoba koje su zataškavale ceo slučaj.

Viši sud za maloletnike u Nišu je pravosnažno osudio troje od sedam maloletnika na pojačan nadzor Centra za socijalni rad.

Trojica na jednog, mladić krio od roditelja da je žrtva

Krajem oktobra minule godine na društvenim mrežama pojavio se video-snimak iz Kraljeva na kome se vidi kako trojica mladića zlostavljaju vršnjaka iz kraljevačke srednje poljoprivredne škole, a jedan od nasilnika mladića udara šakom u glavu, nakon čega žrtva pada na pod.

Sam napad koji se desio u prolazu ispod gradske terase, izazvao je lavinu reakcija na društvenim mrežama.

Odmah nakon što su se digle tenzije u javnosti, oglasio se i otac mladića koji je šakom udario žrtvu, tom prilikom navodeći da razume bes građana i dodajući da je njegov sin pogrešio, te da će zbog toga odgovarati.

Međutim, oglašavanje oca napadača je izazvalo novi talas uvreda koje su mu uputili sugrađani navodeći da on uopšte ne bi trebalo da se oglašava.

Drugi roditelji su mu zamerili da se navodno ne bi oglašavao da se „javnost nije digla na noge“, te celo njegovo oglašavanje ocenili kao „pravdanje“.

Javnost je posebno bila pogođena pričom da o mladiću brine samohrani otac koji vodi računa o troje srednjoškolaca. Otac žrtve se oglasio nakon incidenta navodeći da se napad dogodio nakon što je njegov sin odveo prijatelje na piće povodom rođendana.

Kako otac žrtve tvrdi mladić nije hteo da prizna da je udaren i dodao da je dečak pričao kako je pao na asfalt prilikom povratka iz škole. Otac je za ceo slučaj saznao tek kada su ga drugog dana pozvali na razgovor kod direktorke škole.

Nasilnik prvo istukao dete ispred radnje, a potom prebio još dvojicu u školi

Brutalan slučaj nasilja zabeležen je minule godine u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Sremskoj Mitrovici kada je učenik osmog razreda, inače visok skoro dva metra, prebio trojicu svojih vršnjaka.

Nasilnik je prvo tokom velikog odmora pretukao jednog vršnjaka ispred marketa nedaleko od škole, a sve su zabeležile nadzorne kamere na objektu.

Nakon toga, mladić je otišao u školu te napao drugog vršnjaka, a kada se u ceo obračun umešao još jedan učenik, koji je hteo da zaustavi tuču, i on je takođe brutalno prebijen.

Tukao je kao razjareni navijač, rekao je jedan od svedoka za beogradske medije opisujući ponašanje nasilnika.

Jeziva tuča devojčica u Smederevskoj Palanci, đaci navijali

Danima je video-snimak tuče devojčica u školskom dvorištu OŠ „Heroj Radmila Šišković“ u Smederevskoj Palanci deljen na društvenim mrećama, a na kome se vidi kako se tuku dve tinejdžerke, dok ostali učenici navijaju i ovaj užasan prizor snimaju mobilnim telefonima.

Sve se desilo u septembru prošle godine, a tinejdžerke su se čupale za kosu, udarale i obarale na pod.

Da stvar bude još jezivija, među učenicima koji su navijali bilo je onih koji su hteli da se pridruže ovoj tuči.

Devojčice pretukle učenicu (13), zbog povreda se hranila na slamčicu

Teške povrede i psihičke traume doživela je učenica (13) OŠ “Đura Jakšić” iz Male Krsne kada je sredinom septembra prošle godine bila žrtva brutalnog vršnjačkog nasilja.

Dve devojčice pretukle su učenicu, koja je zbog težine povreda tada mogla jedino da se hrani na slamčicu zbog iščašenja vilice.

Kako je roditelj žrtve ispričao za medije, nasilnice su devojčici govorili da spusti ruke sa lica navodeći joj da je neće više tući, ali bi onda ponovo počeli da je udaraju kada bi devojčica spustila ruke.

Inače, ovo nije prvi put da je ova učenica bila na meti ovih devojčica, a majka je otkrila da je njena ćerka i ranije nastavnici prijavljivala vršnjačko nasilje.

Majka je otkrila i da su majke devojčica bile agresivne prema njoj kada je otišla da pita nasilne devojčice zašto su napale njenu ćerku.

Ni nakon ovog brutalnog napada, devojčice nisu stale pa su slale preteće poruke preko poznanika i a jednom je došla sa modricama i ustima punim peska.

Komentari

Vaš komentar