Smeće ponovo preplavilo Lim: Nemile slike prirode, „lančanica“ donekle pomaže

Vesti 15. jan 202319:23 66 komentara

Gomila smeća ponovo je preplavila reku Lim, a najkritičnija tačka uvek je Potpećko jezero kod Priboja. Tokom poplavnog talasa do reke Lim stigne više od 10.000 kubnih metara đubreta, sastavljenog od plastike i pet ambalaže, raznih metala, kućnih aparata i uređaja do značajnih količina drvne mase

Potpećko jezero u blizini Priboja, umesto da bude sinonim za zdravu prirodu, nažalost je postalo je asocijacija za deponiju.

Ponovo imamo sliku na kojoj se vidi kako na površini jezera pluta gomila smeća.

Prema nekim procenama, više od 10.000 kubika ponovo je na Potpećkom jezeru. Novina je da otpad nije stigao do brane, i takvu sliku koju smo viđali ranijih godina više nećemo imati, zbog toga što je postavljena lančanica na nekih dva i po kilometra do hidrocentrale. I ona sada zadržava kompletno smeće.

Time je ekolozima, volonterima i radnicima koji rade na čišćenju, olakšan posao. Sada za dosta kraće vreme mogu da očiste otpad iz jezera.

“Lančanica zaustavlja celokupno smeće. Postavljena je pod uglom, kako bi sam tok izvesnu količinu privlačio do obale. I onda mi remorkerima priguravamo, odnosno vadimo na obalu. Zatim sa kamionima i transportujemo do pretovatne stanice koja se nalazi u blizini železničke stanice na Bistrici. Odatle sve odlazi na regionalnu deponiju Duboko u Užicu. Na samoj obali odvajamo velika stable i isporučujemo ih toplani u Priboju koja koristi drvnu biomasu”, kaže Siniša Laković iz Ekološkog udruženja “Jastreb” iz Priboja.

Poznato je da smeće stiže sa deponija koje se nalaze u Crnoj Gori, jer su zatvorene deponije koje su ranije nalazile u okolini Prijepolja i Priboja.

A smeće putuje Limom čak iz Plava, i još nekoliko gradova na području Crne Gore koji se nalaze u gornjem toku Lima. Na kraju završava na Potpećkom jezeru.

Dok se između Crne Gore i Srbije ne uspostavi regionalna saradnja po pitanju zaštite životne sredine, ovakvu sliku ćemo najverovatnije imati i narednih godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare