Smena generacija ili…: Kako je gradonačelnica Niša posle samo šest godina otišla u političku penziju

Vesti 17. maj 202420:49 96 komentara

Za koga god da se Nišlije odluče 2. juna - gradonačelnica im sigurno neće biti aktuelna - Dragana Sotirovski. U politici je svega šest godina - ali kaže da je vreme za smenu generacija i da je zato nema na listi Srpske napredne stranke. Ipak, mnogih starijih ima, pa se dovodi u pitanje njena iskrenost.

Danima se nižu analize zašto prva među niškim naprednjacima u ovom mandatu, za sledeći nije ne na prvom, nego za nju na listi nije bilo nijednog mesta. Stiže njeno objašnjenje.

„Smena generacija je više više nego neminovna. Mi koji smo u politici mnogo godina smo tu da pomognemo“, kaže aktuelna gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ovo je objašnjenje, a ovo reakcija na njega.

„Mene je ta njena izjava, neću da kažem iznervirala, ali jeste“, dodaje Ivana Petrović iz Medijskog skloništa.

Jer je, podseća Petrovićeva, po mnogim merilima, a naročito po stažu u politici, Sotirovski zapravo među najmađima.

Sotirovski ipak ponavlja.

„Mladi dolaze, stari pomažu i nema tu nikakvog iznenađenja“, kaže.

Za Miroslava Milutinovića, na primer, ne može da se kaže da je mlada snaga koja dolazi. On ostaje posle više mandata. I nije jedini sa liste koji se ne uklapa u objašnjenje, primećuje Petrovićeva.

„Većina njih zapravo ima duži politički staž od nje. Mi prvo možemo da postavimo pitanje da li su ovi dovoljno stari da idu u zasluženu političku penziju, pogotovo kada je reč o odlazećoj gradonačelnici“, kaže Ivana Petrović.

Na listi nije ni predsednik niške skupštine, ni drugi aktuelni funkcioneri. Svi kažu isto – mladi dolaze.

„Mi smo tu da im uvek pomažemo i to je normalno u našoj stranci, sve ide onako kako smo zamislili“, rekao je predsednik Skupštine Niša Boban Džunić.

„Nije bitno ko je na kom mestu, mi smo jedna velika porodica na čelu sa Aleksandrom Vučićem“, navodi članica Gradskog veća Adrijana Atanasova.

Njegovo ime nosi lokalna lista, a Nišlije ovako odgovaraju da li je iznenađenje što na njoj nema aktuelne gradonačelnice.

„Nije iznenađenje po meni zbog toga što ona ništa nije uradila za ovaj grad“

„Gradonačelnica nije na listi zato što ništa nije uradila za grad, to je pod brojem jedan“

„Ne znam da vam objašnjavam, ja sam Vučićem zadovoljna“.

Dragana Sotirovski, prva gradonačelnica Niša, prva u Nišu koja je sa mesta novinara u javnom servisu ušla u politiku, prva koja posle mandata nije ni na listi. O tome gde će posle se ne izjašnjava, za informacije da će dobiti neko drugo, takođe budžetsko mesto, nema potvrde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare