Šmit: Obezbediti domaćim sudovima da procesuiraju ostale predmete ratnih zločina

Vesti 31. maj 202320:01 0 komentara
F.Z./N1

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da se nada da će današnja, konačna presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu izrečena Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, pomoći "porodicama žrtava i preživelima da nađu spokoj posle užasa koje su doživeli devedesetih godina".

Rezidualni mehanizam Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izmenio je prvostepenu presudu protiv nekadašnjih zvaničnika Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Stanišića i Simatovića i proglasio ih krivim za zločine u sedam opština u BiH, uključujući i udruženi zločinački poduhvat.

Osuđeni su na po 15 godina zatvora, dok su prvostepenom presudom bili osuđeni na 12 godina zatvora i to samo za zločine u Bosanskom Šamcu.

OHR je preneo da je Šmit izjavio da se tom presudom ispunjava zadatak Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da procesuira predmete najtežih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

„Međutim, to ne može značiti da će oni oni koji su počinili ove zločine, a kojima još nije suđeno, ostati nekažnjeni“, istakao je Šmit.

On je ocenio da se mora obezbediti da domaći sudovi efikasno procesuiraju preostale predmete ratnih zločina, jer je to u interesu društva u celini.

„Nepohodno je utvrditi istorijske činjenice što će omogućiti da se govori istina, da se odbace suprotstavljeni narativi i da se podstiče pomirenje“, naglasio je Šmit.