Snimatelj iz Srbije u Ukrajini na internetu targetiran kao ruski diverzant

Vesti 30. mar 202215:25 > 15:57 8 komentara
ORF propusnice ukrajina Twitter
Twitter/Screenshot

Udruženje novinara Srbije pozvalo je nadležne u Ukrajini da reaguju povodom objava na društvenim mrežama u toj zemlji u kojima su članovi novinarske ekipe austrijske televizije ORF, među kojima je i snimatelj Nenad Dilparić, označeni kao ruski diverzanti.

Udruženje je u saopštenju upozorilo da se na postu koji se širi društvenim mrežama u Ukrajini, uz navode da se radi o ruskim diverzantima, vide novinarske propusnice koje su izdale ukrajinske vojne vlasti, a na kojima su fotografije, imena i prezimena članova ekipe televizije ORF.

Dragana Bjelica, članica Stalne grupe za bezbednost novinara i predstavnica UNS-a, za N1 kaže da su se kolege iz ukrajinskih medija angažovale da ta informacija dođe do Beograda, te da je UNS potom obavestio Dilparića o opasnoj poruci koja se širi društvenim mrežama.

„Mi smo reagovali, važno je reći da su obojica – novinar i snimatelj koji su u Ukrajini – bezbedni. Oni znaju da to postoji, razgovarali smo sa kancelarijom ORF-a u Beogradu i oni su obavestili ukrajinske nadležne organe da se to desilo i da su te tvrdnje neistinite“, ističe Bjelica.

Dodaje i da je UNS u kontaktu sa Evropskom federeacijom novinara (EFJ), te da je potrebno utvrditi kako su fotografije novinarskih propusnica dospele na društvene mreže.

„Pretpostavljamo da postoje kontrolni punktovi i da je neko to fotografisao (…) Ne znate u ratnim okolnostima ko su ljudi na tim punktovima, da li su u formalnom sistemu odbrane ili paravojske ili paramilicije“, upozorava sagovornica N1.

Bjelica kaže da dopisnika srpskih medija trenutno nema u Ukrajini, ali da ima novinara i fotoreportera koji rade za strane medije.

Pogledajte snimak cele emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare