SNS tvrdi da nova toplana u Milanovcu ne zagađuje vazduh

Vesti 10. jan 202312:13 25 komentara
TOPLANA Gornji Milanovac
Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine/Budimir Džekulić

Opštinska organizacija Srpske napredne stranke u Gornjem Milanovcu odbacila je navode da nova toplana na biomasu u tom gradu zagađuje vazduh.

U saopštenju SNS navodi da je izgradnju kotlarnice na biomasu finansirao privatni partner, a izgradnju toplovoda Vlada Srbije što je, prema oceni te stranke, „još jedan dokaz da se domaćinski radi za dobrobit svih građana Gornjeg Milanovca“.

SNS je odbacio navode članice stranke Zajedno u Gornjem Milanovcu Kristine Milošević da je brat predsednika Opštine Dejana Kovačevića bio nadzorni organ pri izgradnji nove kotlarnice na biomasu, ističući da se ti podaci mogu „lako proveriti“ i da su dostupni svim građanima opštine.

SNS je u saopštenju dodala da Milošević, dok je bila član Opštinskog Veća, „ništa nije radila za zaštitu životne sredine pošto je bila zauzeta davanjem budžetskih sredstava svom suprugu na ime jednokratne solidarne pomoći u visini od 100.000 dinara“.

Članica Zajedno Kristina Milošević rekla je pre tri dana da su građani Gornjeg Milanovca razočarani što se iz nove kotlarnice na biomasu, za koju je rukovodstvo opštine reklo da će smanjiti zagađenje, svakodnevno širi „veliki oblak dima“, i da sumnjaju da to dodatno zagađuje vazduh.

Autor aplikacije xEko Dejan Lekić izjavio je jutros u Novom danu TV N1 da je situacija u Gornjem Milanovcu primer neodstatka poslednje karike u lancu.

„Sem toga što implementiramo nešto, moramo da proverimo da li to menja stvari na bolje ili ih ne menja, ili su iste ili su postale gore. Toplane na biomasu ne popravljaju stanje sa koncentracijom suspendovanih čestica, već menjaju njihov sastav, koji nije toliko štetan po zdravlje. One su manje štetne za zdravlje, ali su podjednako štetne u smislu nadražaja disajnih organa. Neće biti dramatičnog smanjenja PM čestica u Gornjem Milanovcu jer biomasa gori, to je sagorevanje fosilnog goriva“, objasnio je Lekić.

Pulmolog Dejan Žujovisć postavio je pitanje – šta se tu stvarno loži?

„Da li je samo biomasa ili još neke stvari. Postoje standardi kakva biomasa mora da bude da bi ušla u gorionik, ako je blatnjava kao u Obrenovcu… Ovo je doba loših đaka. Ozbiljan problem u državi, imamo najveću smrtnost od aerozagađenja u Evropi, sa 175 preminulin na 100 hiljada stanovnika. Ne samo bolesti pluća, nego svih organa, možemo očekivati veću incidenciju infarkta miokarada, moždanog udara, češće respiratorne infekcije zbog kojih ljudi moraju da se jave doktoru“, rekao je Žujović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare