Socijalisti i demokrate u EP: Nedostatak napretka Srbije u vladavini prava

Vesti 08. dec 202213:37 2 komentara
Evropski parlament
FREDERICK FLORIN / AFP

Socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu ponovo su potvrdili punu podršku članstvu zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i pozvali na ubrzanje procesa proširenja, navodi se u tekstu Deklaracije usvojene na samitu Socijaldemokrata u EU i Zapadnog Balkana.

Samit u Beču okupio je „progresivne lidere i političare iz svih sa Zapadnog Balkana koji teže da se pridruže EU“, uključujući premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Kosova Aljbina Kurtija. Iz Srbije na samitu učestvuju predstavnik Demokratske stranke Nebojša Novaković, pridružene članice PES-a, kao i Marinika Tepić ispred Stranke slobode i pravde (SSP) kao partnerske političke organizacije, piše EWB.

Deklaracija je pozvala na progresivan i inkluzivan proces proširenja, koji će se fokusirati na demokratiju, mir i prosperitet, ali i socijalnu inkluzivnost, zelenu ekonomiju i učešće žena i mladih. Cilj S&D-a je „punopravno članstvo u Evropskoj uniji za sve zemlje Zapadnog Balkana“, navodi se u Deklaraciji.

Kada je reč o Srbiji, socijalisti i demokrate su izrazili žaljenje zbog nedostataka napretka u oblasti vladavine prava i napretka u reformama vezanim za EU ​​u Srbiji i pozvali novu vladu da se konačno uskladi sa sankcijama Rusiji. Pored toga, poslanici su pozdravili uspostavljanje Evropske političke zajednice kao „korisnog foruma za razmenu“, ali su upozorili da se ona ne koristi kao alternativa punopravnom članstvu u EU.

„Pozivamo Evropsku komisiju da proširenje učini transparentnijim, uključivanjem jasnih merila. Zasluge i jasni kriterijumi ostaju ključni“, ističe se u Deklaraciji.

Deklaracija S&D je istakla važnost saradnje sa progresivnim partnerima sa Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU. „Zajedno ćemo nastaviti da radimo na izgradnji zajedničke progresivne perspektive za EU“, navodi se u Deklaraciji.

Deklaracija je pozdravila i rezultate samita EU-Zapadni Balkan u Tirani, posebno sporazum o romingu, ali su pozvali na ambicioznije korake u budućnosti kao i  otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, nadajući se „brzom napretku u pojedinačnim poglavljima“. Oni su takođe pozdravili napredak ka viznoj liberalizaciji za Kosovo i izrazili podršku aplikaciji Kosova za članstvo u EU za koju se očekuje da će biti predstavljena kasnije ovog meseca.

Izražava se žaljenje zbog „političkih tenzija koje usporavaju napredak reformi u vezi sa EU u Crnoj Gori“ i pozvala na dodelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini, ukoliko čelnici zemlje „ispune neophodne reforme za transformaciju BiH u potpuno funkcionalnu državu , sa evropskom budućnošću“.

Članovi S&D grupe istakli su značaj ove Deklaracije i saradnje na putu zemalja Zapadnog Balkana ka EU. Iratke Garsia Perez, poslanica Evropskog parlamenta, istakla je je da je ruski agresivni rat protiv Ukrajine podsetio EU na važnost politike proširenja kao „motora za demokratiju, slobodu, mir i prosperitet na našem kontinentu“.

„Zemlje Zapadnog Balkana, koje toliko dugo traže da se pridruže EU, zaslužuju našu punu podršku u njihovom reformskom procesu kako bi mogle efikasno da se pridruže EU čim se ispune postavljeni kriterijumi. Dalja odlaganja bi samo povećala frustraciju među građanima i učinila region ranjivijim. Drugi akteri, uključujući Rusiju i Kinu, biće tu da popune vakuum“, rekla je ona.

Andreas Šider, poslanik Evropskog parlamenta, izjavio je da EU neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana i da će EU imati koristi i od stabilnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana. On je, međutim, podsetio da reformski proces zahteva posvećenost obe strane.

„Koliko god želimo da EU ubrza proces proširenja, jasno je da njen uspeh zavisi i od zemalja koje teže da se pridruže našoj porodici EU. Oni moraju doneti jasne proevropske izbore. Prečesto politički sporovi ili etničke podele usporavaju napredak reformi u vezi sa EU“, istakao je Šider.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare