Šolc: Dijalog je od ogromnog značaja i za mir u regionu i za evrointegracije

Vesti 04. maj 202219:01 > 22:10 63 komentara
REUTERS/Hannibal Hanschke

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je Nemačka podržava proces pristupanja Srbije EU i da će se za to lično zalagati. On je rekao da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo reči o bilateralnoj saradnji, reakciji na rat Rusije protiv Ukrajine, ali da je ključna tema bila - koliko je važan progres u dijalogu sa Prištinom. "Dijalog je od ogromnog značaja kako za mir i stabilnost u regionu jugoistočne Evrope, tako i za evrointegracije obe zemlje", rekao je nemački kancelar, ističući da sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga i da sve dogovorene obaveze moraju da se ispoštuju. Veoma je važno da svi šaljemo istu poruku, rekao je Šolc o reakciji na rat u Ukrajini. Izrazio je zabrinutost zbog situacije u BiH, "zbog secesionističkih stavova sprskog predstavnika Milorada Dodika". Šolc je naveo da će za nekoliko nedelja posetiti Srbiju i region.

Šolc je, na konferenciji za novinare sa predsednikom Vučićem, rekao da je razgovor bio plodotvoran. Imali smo već ranije jedan susret dok sam bio gradonačelnik Hamburga i tada smo već razmenili naše stavove, dodao je.

Povezano:

„Dotakli smo se svih tema, bilateralnih idnosa, ekonomska saradnja se dalje intevizirala, zadovoljstvo mi je da je više od 400 nemačkih preduzeća otvorilo od 75.000 radnih mesta u Srbiji. To je pozitavan razvoj koji želimo pospešiti“, naveo je.

Nemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, u interesu je regiona i EU da šest zemalja Zapadnog Balkana u perspektivi budu punopravne članice EU i Nemačka podržava proces pridruživanja Srbije EU, kroz stručnu ekspertizu i finansiranje projekata, rekao je Šolc. Ta perspektiva pristupa Srbije i drugih zemalja je nešto što treba da uspe, zato želim da se založim da to bude obećanje koje ćemo svakako ispuniti, dodao je.

„Važna tema našeg razgovora bila je reakcija na brutalni rat Rusije prema Ukrajini i zemlje kandidati moraju u tako teškim vremenima da jedni drugima pružaju podršku braneći svoje zajedničke vrednosti… Veoma je važno da svi šaljemo istu poruku i da ne možemo prihvatiti rat koji vodi Rusija protiv Ukrajine. Posebno je teška situacija i upravo u tako važnom vremenu, oni koji su u istom taboru treba da pruže jedni drugima podršku. Pored toga, za put Srbije ka EU važno je da dosledno ostaje na putu sprovođenja reformi, i da, naročito u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ostvari napredak. Ključna tema našeg razgovora je bio i dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Znate da su na tu temu već održani razgovori sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom koga sam pozvao na razgovor, kao i premijera Kurtija i predsednika Vučića. Dijalog je od ogromnog značaja kako za mir i stabilnost u regionu jugoistočne Evrope, tako i za evrointegracije obe zemlje. Razgovarao sam sa gospodinom Vučićem o tome koliko je važan progres u dijalogu koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sporazumu. Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijalogu. To zahteva hrabrost i odlučnost, sve dogovorene obaveze moraju da se ispoštuju, jednostrani potezi tu nisu od koristi“, istakao je nemački kancelar.

Na pitanje novinara da li će Srbija imati posledice kad je u pitanju pristupanje EU, a zbog stava prema Rusiji, Šolc je rekao da je vrlo važno da su primili k znanju to što je Srbija „u više navrata, u Generalnoj skupštini UN, vrlo jasno i nedvosmisleno zastupala stav EU – da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Činjenica što se ne slažemo u svakom detalju jeste tema naših razgovora, ali ne treba predvideti taj stav i takvo ponašanje Srbije“, naveo je.

Komentarišući rat u Ukrajini, Šolc je rekao Nemačku užasava neizmerno stradanje i neizmerno rušenje, i da to sve pokazuje da predsednik Rusije Vladimir Putin sledi nekom cilju koji se ne može prihvatiti, ali koji, kako kaže, vodi u ćorsokak.

On je naveo da se mir može postići ako Rusija bude spremna da sklopi sporazum sa Ukrajinom koji Ukrajina može da podrži i koji ona smatra ispravnim. „Iznuđeni mir, pod uslovima Rusije – neće funkcionisati. Mi smo uveli značajne sankcije koje će ograničiti na decenije ekonomske izglede Rusije i Rusija nema alternativu na koju može da se poziva, prema tome – nema smisla i neodgovorno je nastaviti taj brutalni rat, ali to se dešava i svako od nas bi trebalo da shvati da je situacija dramatična i da Rusija mora što pre da prekine vatru i da povuče svoje jedinice“, rekao je.

Zabrinut zbog situacije u BiH

Što se tiče regiona, Šolc je rekao da je izrazio zabrinutost zbog situacije u BiH, „zbog secesionističkih stavova sprskog predstavnika Milorada Dodika“. Upravo u Bosni je važno, sada više nego ikada, da se zauzmu svi konstruktivni partneri za bolji razvoj i predsednik Vučić i ja smo se složili da je u regionalnoj saradnji veliki potencijal za razvoj regiona i za njihovo pridruživanje EU, dodao je.

Najvažniji projekat u tom kontektu je uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta, iskreno se nadam da će uspeti da četiri sporazuma o slobodnom kretanju lica i priznanju diploma budu finalizirana, naveo je. I o tome ćemo nastaviti da razgovaramo tokom posete Srbiji i regionu za nekoliko nedelja, rekao je Šolc.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare