„Solidarnost“ i „Ne davimo Beograd“: Država ne sme da dozvoli robovski rad

Vesti 19. nov 202118:28 4 komentara

Nadležne institucije moraju da istraže slučaj vijetnamskih radnika koji rade na gradilištu Linglonga pa da nas tek onda razuvere da u pitanju nije trgovina ljudima, i to nije pitanje samo za investitora i državne organe, već pitanje za sve nas, poručili su pokret Ne davimo Beograd i politička platforma Solidarnost koji su održali konferenciju za medije ispred zgrade Ministarstva za rad u Beogradu.

Došli smo da poručimo danas da naša država i naše institucije nikako ne smeju da dozvole da se u državi sprovodi robovski rad, rekao je Radomir lazović iz inicijative Ne davimo Beograd.

Povezano:

„Za naše radnike, za naše državljane, za nas kao građane je izuzetno važno da ne prećutkujemo i tolerišemo ono što možemo videti i na drugim mestima – ovo što se dešava sa vijetnamskim radnicima nije incident, ovo je nešto što možemo videti da se dešava i prečesto“, rekao je Lazović.

On ocenjuje da u tome prepoznaju „politiku naše vlasti da se konstatno prava radnika u Srbiji umanjuju“ i da nekada ona odu tako daleko „da možemo govoriti da su ljudi u robovskom položaju“.

Aleksandra Lakić iz političke platforme Solidarnost rekla je da je ovakvo ponašanje u suprotnosti sa civlizacijskim tekovinama i tekovinama radničke borbe za dostojanstvene radne uslove.

„Naglasila bih da je Srbija potpisnica niza konvencija Međunarodne organizacije rada kojima se obavezala da će da implementira određene standarde, i da je ovo njeno nečinjenje u pogledu Linglonga prosto odraz toga kako se ona odnosi prema svojim obavezama“, navela je Lakićeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare