United Grupa i dve njene kompanije podnele arbitražni zahtev protiv Srbije

Vesti 09. mar 202110:06 > 10:09 34 komentara
Promo

United Grupa i dve njene kompanije podnele su arbitražni zahtev protiv države Srbije Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

United Grupa, sa sedištem u Holandiji, tvrdi da je Srbija prekršila nekoliko obaveza bilateralnog sporazuma o investiranju sa Holandijom – vezanih za podsticaje i uzajamnu zaštitu investicija između dve zemlje.

„Počev od 2014. godine, United Grupa je na udaru brojnih neosnovanih i diskriminatornih mera sprovedenih od strane srpskih vlasti i državnih institucija. One se sprovode u okviru intezivne i orkestrirane kampanje koje su imale za cilj smanjenje tržišnog učešća SBB kompanije, telekomunikaciong operatora United Grupe u Srbiji i za promociju i sprovođenje interesa kompanije Telekom Srbija“, navodi se u saopštenju United Grupe.

U saopštenju piše da je United Grupa podnela zahtev za arbitražu kako bi zaštitila investicije kompanije u Srbiji, „budući da Vlada Srbije nije odgovorila na raniji zahtev da se spor reši sporazumno“.

Dodaje se da će strane imenovati arbitre i nastaviti sa pismenim podnescima.

U okviru United Grupe, vodećeg telekomunikacionog i medijskog operatora u Jugoistočnoj Evropi, pored SBB kompanije u Srbiji posluju i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare