Šormaz: Pripadnici „Vagnera“ učestvovali u demonstracijama u Beogradu 2020.

Vesti 06. maj 202208:01 > 09:03 129 komentara
N1

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izjavio je da su u demonstracijama u leto 2020. u Beogradu, učestvovali pripadnici ruske paravojne formacije "Vagner".

On je za list Danas, rekao da su u demonstracijama „učestvovali i neki Rusi, pripadnici ‘Vagnera'“, navodeći da je „to činjenica, jer smo ih hapsili“.

Šormaz je istakao da mu to govori da je „veliki broj diplomata u ruskoj ambasadi uključen u delovanje protiv interesa Srbije“, kao i da „naše službe o tome imaju podatke i lako bi bilo reagovati i po tom pitanju“.

Grupu „Vagner“, koja je privatna vojna kompanija, odnosno paravojna formacija, Evropska unija je 13. decembra 2021. stavila na listu sankcija.

Prema Šormazovim rečima, interes je Srbije da se uvedu sankcije Rusiji.

„Srbija mora da bude deo savremenog, slobodnog, demokratskog, tehnološki naprednog Everoatlanskog sveta. Sve ostalo je laž i obmana. Građani će razumeti“, rekao je Šormaz, dodajući da se bira „između našeg mesta u Evropi i azijske despotije u kojoj dominiraju zaostalost i siromaštvo“.

„Biramo između našeg mesta u Evropi i azijske despotije „

Dragan Šormaz rekao je i da je Srbija 90-ih godina „pravila velike greške“, ali da „danas nema pravo na to“.

„Biramo između našeg mesta u Evropi i azijske despotije u kojoj dominiraju zaostalost i siromaštvo“, rekao je Šormaz.

On je naglasio da sledeća vlada Srbije mora biti proevropska i da je „jedina normalna politika za Srbiju politika brzih evroatlanskih integracija“.

Šormaz je ocenio da u takvoj vladi „nije mesto“ ni Socijalističkoj partiji Srbije i Pokretu socijalista.

Na pitanje da li bi za njega bila prihvatljiva vlada sa strankom Dragana Đilasa (SPP), koja se izjasnila za uvođenje sankcija Rusiji, Šormaz je rekao da „ni SSP ničim nije zaslužila mesto u vladi“.

On je ocenio da će SPS „dići ruku za sankcije samo da bi sedeo u vladi“, ali da to jednu vladu „ne čini proevropskom već predan rad na promenama u društvu“ koji bi Srbiju „brzo doveo do članstva u EU“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare