Šormaz vs. Glišić – postoji li novi sukob u SNS

Vesti 06. maj 202219:4723 komentara

Dok predsednik govori o jedinstvu, sukobi i podele unutar njegove Srpske napredne stranke. Bivši poslanik Dragan Šormaz tvrdi da su u Beogradu u demonstracijama 2020. učestvovali i Rusi. Tvrdi i da treba da raskinemo veze sa Moskvom, a veruje i da treba da dobije mesto u vlasti. Njegov kolega Darko Glišić mu odgovara da je egzibicionista.

Izrevoltirani građani Beograda nisu bili jedini koji su učestvovali na demonstracijama protiv lokdauna na leto 2020. godine, otkrio je u intervjuu za list Danas član glavnog odbora Srpske napredne stranke Dragan Šormaz. Kaže – „učestvovali su i neki Rusi“, pripadnici Vagnera – ruske paravojne formacije – koja je od decembra prošle godine na listi sankcija EU.

Mediji ovu paravojnu formaciju dovode u vezu sa masakrima i ubistvima civila u Maliju i drugim afričkim zemljama, a pre nekoliko dana njihovi pripadnici viđeni su i u Donbasu u Ukrajini kako upadaju u kuće i bacaju granate.

Povezane vesti

A u Beogradu su, u toku protesta pre dve godine – hapšeni, kaže Šormaz i dodaje…

„U prošlosti smo imali i dobre i veoma loše trenutke u odnosima sa Moskvom, a istorija ne treba da bude faktor prilikom odlučivanja u vođenju države, nego interes naše države i građana. Činjenica da smo mi hapsili pripadnike Vagnera, meni govori da je veliki broj diplomata u ruskoj ambasadi uključen u delovanja protiv interesa Srbije“, rekao je Šormaz.

Govorio je još i o tome da bi Srbija trebalo da izabere da li pripada Evropi ili želi da bude, kako je naveo – azijska despotija u kojoj dominiraju zaostalost i siromaštvo i da je jedina normalna politika za Srbiju politika brzih evrointegracija. Misli da SPS-u nije mesto u Vladi, a da tu poziciju nije zaslužio ni SSP. Veruje, međutim, da je vreme da on bude angažovan u izvršnoj vlasti.

Njegov stranački kolega Darko Glišić tom idejom, međutim, nije oduševljen, i na jednom drugom mediju kritikuje potez svog kolege, a ne propušta priliku da kritikuje i nezavisne medije.

„Oni koji to rade moraju da znaju da smo mi u stranci veoma, pod znacima navoda, oduševljeni kada čujemo da se neko predsedniku stranke, stranci i njenim članovima obraća preko istih tih medija koji nas 24 časa dnevno demonizuju. Ko god je sam sebe predložio, poput ovog jednog što smo spominjali, e ti neće biti sigurno, za druge ne znam, ali ti koji su se sami kandidovali sto odsto neće dobiti podršku unutar stranke“, rekao je Glišić.

Sukob u SNS-u postoji, uveren je urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm, ali veruje i da ovakav razvoj događaja prvenstveno ide na ruku Aleksandru Vučiću.

„U SNS uvek ima sukoba. Verujem da Šormaz zaista neće biti ministar, ali verujem i da on ovakvim istupanjem može biti neka vrsta onog zeca za kojim svi jure koje omogućavaju Vučiću da vodi ovakvu politiku. Da pokaže na primer ruskoj strani da protiv sebe ostrašćene pristalice NATO-a, a da zapadnim zemljama pokaže kako ima ostrašćene pristalice Rusije i kako je njemu najteže, i da će morati da nađe neko rešenje koje će biti najoptimalnije za Srbiju“, kaže Švarm.

Dva su razloga zbog kojih je slučaj Vagner sada isplivao na površinu – misli Švarm – politički egzibicionizam Dragana Šormaza koji traži svoje mesto u javnosti nakon slabijeg uspeha SNS na parlamentarnim izborima, a drugi je stvaranje konteksta u kojem predsednik Srbije ne bi izgubio na rejtingu ukoliko se „okrene ka Evropi“, te da se sada, zapravo radi na „prepariranju javnog mnjenja“ i okretanju kormila spoljnopolitičkog broda u evropskom pravcu.

Komentari

Vaš komentar