Spahić: Situacija u Pazaru i dalje nestabilna – korona još u opticaju

Vesti 08. feb 202114:17
N1

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić ocenio je da je epidemiološka situacija u tom gradu i dalje nestabilna i nesigurna, jer je koronavirus još u opticaju.

Spahić je novopazarskom radiju Sto plus rekao da postoji realna opasnost da se ponovi veliki broj zaraženih, kao u junu i julu prošle godine, jer su se građani opustili i ne pridržavaju se protivepidemioloških mera.

„Već neko vreme u Novom Pazaru imamo procenat novozaraženih, u odnosu na broj uzorkovanih, od 15 do 20 odsto. Ljudi su se opustili, kafići su opet puni, čak čujem da se organizuju i različiti skupovi, što nikako nije dobro, jer je virus i dalje prisutan“, rekao je Spahić.

On je apelovao na sve građane da smanje kontakte, koriste dezinfekciona sredstva i maske, ali i da se prijave za vakcinaciju.

Sutra počinjemo sa revakcinacijom građana koji su primili vakcinu kineskog proizvođača. Do sada je vakcinisano oko 3.000 Novopazaraca, odnosno negde oko tri odsto građana, što je znatno manji procenat u odnosu na druge gradove u Srbiji“, rekao je Spahić.

Poslednji pristigli rezultati PCR testova potvrdili su prisustvo koronavirusa kod 11 osoba, dok je od 32 brza antigenska testa iz brisa nosa pet bilo pozitivno.

Hospitalizovano je 12 novih pacijenata, od kojih su osam iz Novog Pazara, tri iz Raške i jedan iz Leposavića, pa je ukupno na bolničkom lečenju 80 zaraženih osoba.

Na respiratorima je sedam pacijenata, a na kiseoničkoj potpori tri.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (0)

Vidi sve komentare