Španski mediji: Proruski populista Vučić ponovo izabran za predsednika Srbije

Vesti 04. apr 202213:50 > 14:0621 komentara
REUTERS/Antonio Bronic

Populista Aleksandar Vučić, lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), postao je prvi predsednik Srbije koji je pobedio na dva izbora zaredom u prvom krugu. Vučić je pred birače izašao kao pristalica integracije Srbije u EU, ali istovremeno braneći svoju odluku da ne primeni evropske sankcije Putinovom režimu zbog invazije na Ukrajinu, što predstavlja jasno odstupanje od stavova Unije.

Španski dnevnik list ABC piše da je izborni proces protekao bez zapaženih incidenata. Sa skoro polovinom mandata za svoju stranku, Vučić planira da vlada uz podršku mađarske manjine, kako bi ostao dominantna ličnost srpske politike.

Vučić je rekao da su ove nedelje bili „najvažniji izbori u poslednje vreme“ na kojima je „tokom dana bilo nekih nepotrebnih i beznačajnih tenzija oko sitnih pitanja, ali se sve završilo mirno“.

Povezane vesti:

„Ono što je važno za zemlju jeste da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na izborne rezultate i može se videti da se Srbija znatno pomerila udesno. Odgovoran sam što liste SNS imaju malo manje glasova, ali o tome ćemo voditi računa prilikom formiranja vlasti, a nećemo je formirati sa onima koji su zloupotrebili poverenje našeg naroda“, rekao je on.

Kako piše list, Vučić je ultranacionalista koji se naziva levičarskim naprednjakom. Kritičari mu zameraju sklonost autoritarnosti i određenim manevrima koji ugrožavaju demokratske institucije. Poznata je njegova opsesija da kontroliše medije u svoju korist. Ovo će mu biti drugi petogodišnji mandat pošto je, nakon što je postao premijer 2014. i 2016. godine, 2017. osvojio prvi predsednički mandat sa 55 odsto glasova.

Uprkos obećanjima da će Srbiju približiti Evropskoj uniji, on ostaje posvećen održavanju istorijskog strateškog saveza sa Rusijom i dobrim odnosima sa Kinom. U poslednje vreme se zbližio sa mađarskim premijerkom Viktorom Orbanom, koji je sve više izolovan unutar EU i zbog svojih proruskih stanovišta. Oni su u nedelju obnovili mandat i zapravo su zajedno vodili kampanju, objavio je u svom tekstu ABC.

Više o tome kako je protekao izborni dan pročitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar