Vladika Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Vesti 29. maj 202118:19 > 23:50115 komentara
Izvor: Tamara Marković/Nova.rs

Sabor SPC saopštio je da je popunio upražnjene eparhije i da je za mitropolita crnogorsko-primorskog izabran dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, za episkopa budimljansko-nikšićkog dosadašnji vikarni episkop dioklijski Metodije, a za episkopa valjevskog dosadašnji vikarni episkop mohački Isihije. Sabor je izabrao i Sinod, najvišu izvršnu i sudsku vlast u SPC, na čijem čelu će biti patrijarh Porfirije.

Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su jeromonah Jerotej, sabrat Svetoarhangelskog opštežića u Kovilju sa titulom episkop toplički, jeromonah Sava, sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu, sa titulom episkop marčanski i arhimandrit Justin, sa titulom episkop hvostanski. Arhimandrit Damaskin izabran je za vikara episkopa bačkog sa titulom episkop mohački, a za vikara episkopa diseldorfskog i sve Nemačke izabran je arhimandrit Jovan, sa titulom episkop humski.

U Svetom Sinodu je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog patrijarha Porfirija, episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije, navodi se u saopštenju.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve saopštio je da je na zasedanju, koje je završeno u Beogradu, razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo pravoslavne Crkve.

Ističe se da je uzet u obzir izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su razmotreni problemi SPC u Srbiji, u zemljama regiona i u dijaspori širom sveta, a posebna pažnja je posvećena stanju Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, gde se nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, prava i imovine SPC nastavljaju.

Pored toga, dodaje se, Sabor se suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor, čime je SPC diskriminisana u odnosu na sve druge Crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori.

Sabor je izrazio duboku zabrinutost zbog pojave novih nacrta zakona, pa i zakona donetih na brzinu, bez valjane pripreme i dovoljne javne rasprave i bez dijaloga sa Crkvama i verskim zajednicama, iako se ti nacrti zakona i zakoni njih neposredno tiču, uz pretnju ograničavanja ili čak ukidanja prava Crkava i verskih zajednica na slobodno ispovedanje vere, što je protivno Ustavu Srbije i obavezujućim međunarodnim konvencijama, navodi se u saopštenju.

Sabor, takođe, smatra neprihvatljivim da nacrt zakona o kulturnoj baštini ograničava njegovo važenje samo na deo teritorije Srbije, jer isključuje teritoriju Kosova i Metohije, iako se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici.

Podsećamo, Sabor SPC počeo je 24. maja.

Krivokapićeva poseta i poruke nakon dolaska u Beograd

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u četvrtak uveče je došao u Patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu kako bi, kako je napisao na Tviteru, patrijarhu Porfiriju preneo pozdrave vernog naroda iz Crne Gore i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide vladiku Joanikija. 

„Predložio sam da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju, 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija“, naveo je premijer Krivokapić. A na sastanku je, kako je saopštila SPC, izneo „do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“.

Povezano:

Predstavnici Sinoda SPC i Vlade Crne Gore su četvrtak pre podne u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora, navela je u saopštenju SPC i dodala da su predstavnici Vlade iz Podgorice potvrdili da će Krivokapić posle podne doći u Beograd da bi sa patrijarhom Porfirijem potpisao ugovor, kao i da je to patrijarhu potvrđena usmeno iz kabineta predsednika Vlade. U saopštenju se ukazuje da je Krivokapić posle višečasovnog odlaganja i navođenja niza potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, u četvrtak oko 21h stigao na dogovoreni sastanak i izneo „nove i do sada neizrečene razloge“ za odlaganje.

„Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu. Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda. S obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim i verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“, ocenila je Crkva u saopštenju u petak.

Krivokapić je kasnije u petak izjavio da će „u ime Vlade i države Crne Gore zaključiti Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine“. Krivokapić je naveo i da je predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije Vlade, prenose Vijesti.

Komentari

Vaš komentar