SPC: Pojačan pritisak kosovskih institucija na Srbe

Vesti 08. dec 202220:44 0 komentara
N1

Srpska proslavna crkva (SPC) je saopštila da svakodnevno od vernika dobija zabrinjavajuće vesti da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na Srbe, te pozvala sve na mir i uzdržanost.

SPC je navela da ne može ravnodušno da gleda na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i, kako je upozorila, još više mogu podstaći Srbe na iseljavanje.

Ukazano je da takva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist, prenela je Informativna služba SPC.

„Apelujemo na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu“, dodala je SPC.

Naveli su da od međunarodnih predstavnika očekuju da učine sve što mogu da se zaustavi najnoviji talas pritiska na Srbe koji, kako je ukazano, postupke kosovskih institucija doživljavaju kao direktnu pretnju da za njih tamo nema mesta.

SPC je u saopštenju izrazila zabrinutost što su „međuetnički odnosi i poverenje na Kosovu i Metohiji na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina“ i pozvala sve na mir i uzdržanost.

Naveli su da se svi problemi moraju rešavati bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice.

U Velikoj Hoči su danas ;kosovska policija i Carina, uprkos otporu tamošnjih Srba, zaplenili više od 40.000 litara alkoholnog pića u Vinariji „Petrović“, koje je, kako su rekli, neovlašćeno proizvedeno i prodavano.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!