Spin tehnike nisu dale adekvatan odgovor: Najavljena radikalizacija protesta

Vesti 10. jun 202307:53 196 komentara
REUTERS/Zorana Jevtic

Gosti emisije o šestom protestu "Srbija protiv nasilja" složili su se da Aleksandru Vučiću u ovom trenutku najviše odgovaraju izbori i da ukoliko dođe do radikalizacije protesta, "to će isključivo da bude njegova odgovornost".

O najavi radikalizacije proteta, psiholog Žarko Korać je rekao da se to moglo očekivati, ako se stalno postavljaju zahtevi, a druga strana ni nakoj način ne odgovara.

„To je logičan, ali najopasniji tok, jer se ide u okršaj neke druge vrste. Zahtevi nisu nemogući, oni su ispunjivi. To što Vučić ne da svoje ljude, on je taj koji želi radikalizaciju. Sve što bude dovelo do toga biće njegova odgovornost. Zbog nekih njegovih izjava ja ne znam da li on relano vidi šta se dešava na ulicama. Ali ne znam šta ta radikalizacija protesta može njemu dobro da donese, represivni aparat ne može da deluje“, rekao je psiholog u specijalnoj emisiji posvećenoj šestom protestu „Srbija bez nasilja“.

N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović ocenio je da su mediji danas „instrument moći i manipulacije“. Međutim, kako je naveo, te „spin tehnike“ kao reakciju na proteste nisu dale adekvatan odgovor, kao i da su neki potezi ponašanja sve više izveli ljude na ulicu.

„Mediji su danas instrumenti moći, manipulacije , proizvodnje pristanka, oblikovanje ukusa, spinovanje, međutim čini mi se da u reakciji ovih protesta te spin tehnike nisu dale adekvatan odgovor, kao i da su neki potezi ponašanja sve više izvodili ljude. Izbora nema bez otvaranja medija za drugačije mišljenje, bez kontrole izbornog postupka“, naglasio je.

Tamara Tripić iz Mreže za demokratski dijalog ističe da je Aleksandar Vučić do sada koristio „sve svoje oprobane modele reakcije na neki bunt“.

„On se svojom retorikom vraća na retoriku ’90-ih, mislim da to i njegovim sadašnjim biračima ne odgovara. On sada računa na glasove i prosvetara i vaspitačica i raznih radnika, međutim mislim da niko od njih ne želi ovakvu zategnutost u društvu. Oni su mu davali poverenje jer su želeli stabilnost, sada stabilnosti nema“, rekla je Tripić.

Orlović je ocenio da živimo u zemlji u kojoj premijerka predsednika oslovljava sa „šefe“, te da imamo taj odnos u kome se sve svodi na jednu lojalnost i da se svi pretvaraju u botove koji se utrkuju ko će biti veći ulizica šefu.

„U zahtevu građana nisu bili ostavka Ane Brnabić niti su bili izbori, tako da nemojte da nudite nešto što ne traže. To znači da nemamo dijaloga i da i dalje živimo u monološkoj civilizaciji. To ne vodi ka rešenju već samo ka zaoštravanju situacije“, objasnio je profesor Fakulteta političkih nauka.

N1/Sara Sekulić

Tripić je dodala da mi institucije nemamo „tako da je relevantno ko će da da ostavku, da li Mali ili Ružić, zato što je sve koncentrisano u jednom čoveku i verovatno u ljudima u koje ima najviše poverenja“.

„Mi sada imamo predstavu institucija, to je simuliranje demokratije i simuliranje nadležnosti najvažnijih institucija u ovoj državi“, objasnila je sagovornica N1.

Prema njenim rečima, izbori su nešto što Vučić „najlakše može da da“.

„Opozicija treba da bude dovoljno mudra i da istraje u ovim svojim zahtevima, i ono na šta apelujem da svi iz opozicije koji budu učestvovali na izborima budu čuvari kutije“, naglasila je Tripić

Orlović mislim da u ovom trenutku Aleksandru Vučiću i SNS odgovaraju izbori.

„Ovde nije ideja promene partije na vlasti, ovde je potrebna jedna temeljna rekonstrukcija društva sa razornim institucijama, sa poremećenim sistemom vrednosti. Važno je da svi akteri shvate ozbiljnost trenutka i da se ne ide u neku vrstu otvorenijeg konflikta. Bolje bi bilo da se naprave ‘win-win“ kombinacije ustupaka u kojoj će svako da se oseća kao pobednik, nego da idemo u otvorenije eskalacije, konflikte i sukobe koje ne bi mogli da se kontrolišu“, zaključio je Orlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare