Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba

Vesti 03. mar 202315:03 1 komentar
Jerry Lampen/various sources/AFP

Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Na spisku ubijenih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Dve žrtve – Srbin i Albanac – nisu identifikovane.

Imena žrtava su do sada u optužnici bila redigovana radi zaštite svedoka, a tužioci su ih, u skladu s pravilima suda, objavili mesec dana pre početka suđenja, zakazanog za 3. april.

Identitet dodatnih 25 žrtava ostao je zaštićen i biće objavljen naknadno.

To znači da optužnica za smrt ukupno 102 osobe tereti Tačija i saoptužene Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, članove Glavnog štaba OVK.

Među imenovanim žrtvama su 13 članova familije Kostić, koje su pripadnici OVK, prema optužnici, ubili u julu 1998. u okolini Mališeva kod Kline.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u pećini Volujak 2005, zajedno sa telima četiri člana porodice Božanić i još osam srpskih žrtava.

Kako piše u optužnici, sve njih su prethodno pripadnici OVK nelegalno pritvorili i zlostavljali u Mališevu.

Imenovana su i devetorica Albanaca koje su, krajem jula 1998, vojnici OVK ubili su na planini Beriša, pošto su ih pod neljudskim uslovima držali u pritvoru u Lapušniku kod Glogovca, pod optužbom da su kolaboranti sa srpskim vlastima.

U leto te godine, u bazi OVK u Jablanici kod Đakovice podlegli su povredama posle zlostavljanja Skender Kući, policajac Nenad Remištar i Pal Krasnići.

Po optužnici protiv Tačija, član Glavnog štaba OVK Fatmir Ljimaj naredio je, u aprilu 1999, ubistvo pripadnika MUP Srbije Veljka Markovića i Nebojše Đuričića u selu Klečka kod Lipljana, gde ih je OVK držala od februara te godine.

Ljimaja, koji je po optužnici prisustvovao i ubistvu Ajeta Gašija u Lapušniku u leto 1998, tužioci navode kao jednog od učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu koji su predvodili Tači i saoptuženi.

Haški tribunal i sud u Prištini ranije su Ljimaja oslobodili optužbi za ratne zločine na Kosovu.

U Klečki su, u aprilu 1999, pripadnici OVK hicima iz vatrenog oružja i „hladnim oružjem“ ubili i vojnike Vojske Jugoslavije Bojana Cvetkovića, Žarka Filipovića, Dragoljuba Tanaskovića, Životu Todorovića i Dragana Vučetića, piše u optužnici.

Tužioci su imenovali i žrtve koje su članovi OVK oteli i usmrtili posle povlačenja srpskih snaga sa Kosova u junu 1999.

U Orahovcu je tada OVK odvela Cvetka Pelevića, Pantu Grkovića, Bobana Dedića i Marka Jelića. Oni više nisu viđeni živi, a samo je Grkovićevo telo kasnije pronađeno.

U julu 1999. u Gnjilanu, vojnici OVK oteli su i ubili Mirka Jovića, koji je ranije radio u zatvoru u tom gradu, i Džemu Zuljića, bivšeg pripadnika MUP Srbije.

U optužnici se opisuje i nezakonito lišavanje slobode i zlostavljanje desetina Srba koje je OVK otela i pritvorila na različitim lokacijama u julu i avgustu 1999.

Kao primer učešća optuženih u zlodelima, tužioci su naveli da su u junu 1998. lično Tači i Veselji, u prisustvu Seljimija, iz sela Drenovac odveli dvojicu već prebijenih pritvorenika koji posle toga nisu viđeni živi.

Za Tačija i Ljimaja u optužnici piše i da su u oktobru 1998. „ispitivali dvojicu srpskih pritvorenika“ u selu Sedlare.

„Ovaj slučaj je privukao pažnju međunarodnih igrača i date su konkretne instrukcije da prema dvojici pritvorenika bude dobro postupano. U susretu s međunarodnim predstavnicima, u novembru 1998, Tači i Ljimaj su lažno tvrdili da je dvojici pritvorenika bilo suđeno“, piše u optužnici.

U oktobru 1998, OVK je otela i 41 dan držala pritvorene novinare Nebojšu Radoševića i Vladimira Dobričića, koje je potom oslobodila na poziv međunarodnih aktera.

Veselji, Seljimi i Krasnići bili su, u prvoj polovini 1999, umešani u pritvaranje, premeštanje i oslobađanje pritvorenika u Klečki, a Seljimi je i prebio jednog zarobljenika.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Na meti optuženih i njihovog zločinačkog udruženja bili su svi koje su oni proglasili protivnicima OVK – Srbi, Romi i Albanci neosnovano proglašeni za „špijune“, „izdajnike“ i „kolaborante“, kao i pristalice Ibrahima Rugove.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke), ubistva (dve tačke) i prisilni nestanak lica.

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade.

Cilj zločinačkog udruženja bilo je, po optužnici, preuzimanje kontrole nad Kosovom primenom nasilja nad svima koje je OVK proglasila protivnicima.

U optužnici su kao učesnici u zločinačkom udruženju imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su od tada u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihove zahteve da ih privremeno oslobodi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare