Spomenik Tarasu Ševčenku otkriven u Novom Sadu

Vesti 10. feb 202116:012 komentara
Tanjug/Jaroslav Pap

Spomenik ukrajinskom pesniku i slikaru Tarasu Ševčenku (1814-1861), koji je poklon grada Lavova, a delo vajara Volodimira Cisarika, otkriven je danas u Novom Sadu.

Otkrili su ga gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič.

„Ovo je lep dan za Novi Sad koji sada ima još jedan spomenik na kulturnoj mapi, a predstavlja potvrdu slovenskog prijateljstva“, kazao je Vučević.

Dodao je da spomenik nije slučajno u Aleji Mike Antića, u neposrednoj blizini univerzitetskog kampusa gde je i katedra za ukrajinski jezik.

Najavio je da če Novi Sad inicirati podizanje spomenika Vuku Karadžiću u Lavovu, a u tom gradu već postoji ulica sa imenom srpskog velikana.

„To će biti još jedna potvrda dobrih odnosa između naših naroda, a u Novom Sadu odavno jedna ulica nosi naziv po Tarasu Ševčenku“, podsetio je Vućević.

Ambasador Oleksandar Aleksandrovič rekao je da Taras Ševčenko ima sličan značaj za ukrajinski narod kao što za srpski narod ima Vuk Karadžić, te da su obojica bili snažni borci za slobodu i ravnopravnost svih slovenskih naroda.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici grkokatoličke crkve, Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Saveza Rusina i Ukrajinaca i katedre ukrajinskog jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Novosadski odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) pre dve i po godine je ocenio kao „potpuno neprimerenu i neprihvatljivu“ inicijativu za postavljanje spomenika Tarasu Ševčenku u Novom Sadu.

„Taras Ševčenko se proslavio kao borac za nezavisnost Ukrajine od majke Rusije, mnogo više nego kao umetnik i kulturni radnik“, navela je DSS.

Ta stranka je kao „naročito problematičnu“ ocenila to što je predlog iz ukrajinskog grada Lavova, za koji DSS tvrdi da je „uporište ukrajinskih neonacista“.

„Novi Sad ne treba da remeti odnose sa Rusijom i nepromišljenim aktima izaziva razočaranje i potencijalni bes najvećeg prijatelja i zaštitnika u medjunarodnoj areni kakav Rusija dokazano jeste“, naveo je tada DSS.

Komentari

Vaš komentar