Spremo: Zabrana Evroprajda bi bila korak unazad u poglavlju 23

Vesti 07. sep 202214:10 11 komentara
Prajd, parada ponosa, LGBT
N1

Koordinatorka Radne grupe za poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Jovana Spremo rekla je za European Western Balkans da ukoliko i zvanično bude doneta odluka o zabrani Evroprajda, Srbija će načiniti korak nazad u ispunjavanju svojih obaveza u okviru Poglavlja 23.

“Za sada nemamo nazadovanje jer još uvek nije došla nikakva zvanična odluka o zabrani skupa. Ovako usmen predlog ili konstatacija predsednika da će doći do odlaganja ili zabrane skupa institucionalno ne znači ništa, jer to nije u njegovoj nadležnosti. Sa druge strane ima veliki društveni uticaj i potpiruje negativno ponašanje usmereno ka LGBTIQ+ populaciji. Ono što bi bio dodatni problem jeste ako se na osnovu izjave predsednika donese odluka nadležnih odnosno MUP-a, koja nije dovoljno obrazložena. To bi svakako bio korak nazad”, objašnjava Spremo, prenosi EWB.

Pročitajte još:

Jovana Spremo objašnjava da Srbija mora da ima u svim prelaznim merilima određen vidljiv napredak da bi potencijalno dobila merila za zatvaranje poglavlja.

“Vlada će morati da pokaže dokaz o ispunjenosti indikatora da bi uopšte mogla da dobije merila za zatvaranje poglavlja, a to se takođe odnosi na deo koji je povezan sa načelom nediskriminacije. Dodatna težina ovog konkretnog prelaznog merila koje se odnosi na primenu strateškog okvira za zabranu diskriminacije jeste što je posebno naglašeno da će se pratiti ostvarivanje prava LGBTQ+ zajednice”, naglašava koordinatorka Radne grupe za poglavlje 23 NKEU.

Prema njenim rečima ukoliko se Evroprajd zabrani, kada Ministarstvo pravde bude izradilo izveštaj prema prelaznim merilima, a ne ispunjenosti Akcionog plana (što se najavljuje već duže vreme), zabrana Evroprajda moraće da stoji u tom izveštaju.

Spremo zaključuje da bi zabrana Prajda svakako bila korak nazad i zbog činjenice da je od 2014. godine bilo u načelu omogućeno mirno održavanje protesta LGBTQ+ populacije, iako uz pratnju prekomernih kordona policije.

Prema Pregovaračkom okviru, Poglavlje 23 je jedno od blokirajućih što znači da bez napretka u vladavini prava nema napretka u daljim pregovorima. O potencijalnom uticaju zabrane Evroprajda na pregovore Srbije sa EU i stanje u oblasti poglavlja 23, do sada se nije oglašavalo ni Ministarstvo pravde ni Ministarstvo evropskih integracija, piše EWB.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare