Sprovođenje ili šetnja – Voštinić: Poraz obe strane, zabranili, pa organizovali

Vesti 18. sep 202210:14 36 komentara

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta kaže za N1 da je u subotu, tokom Evroprajda i kontrašetnje gledali "paradu antagonizma". "Kada bismo ocenili bez namere da sebe veličamo, svaka od strana bi morala da prizna poraz, ne da tuguje zbog toga, nego da kaže da nije postignuto ono što su hteli. Sve na šta je trebalo da pozove ta manifestacija, gotovo da se nije desilo", kazao je Voštinić komentarišući pisanje štampe u Novom danu na N1.

Evroprajd, koji je ove godine održan u Beogradu, završen je u subotu uveče koncertom na Tašmajdanu na kojem je štafeta predata Malti, sledećem organizatoru te manifestacije. Šetnja, koja je izazivala najveću pažnju javnosti, održana je u subotu u popodnevnim časovima. Prema navodima organizatora, učestvovalo je gotovo 10.000 ljudi. Učesnici su nešto posle 17.30 prošetali izmenjenom trasom – od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan. Paradi je prethodilo više incidenata i sukoba protivnika Prajda s policijom. Snimatelj N1 pogođen plastičnom flašom, novinarskoj ekipi N1 prećeno, kao i novinaru i snimatelju Tanjuga. Premijerka je saopštila da su privedene 64 osobe, a da je oko 5.200 policajaca učestvovalo u obezbeđenju skupova i grada. MUP je naveo da je 13 pripadnika policije povređeno.

POVEZANE VESTI

Na pitanje šta se u subotu desilo, „sprovođenje ili šetnja“, Voštinić kaže:

„Ne znam ni ja, jedni su se odlučili da pokažu svojim glasačkim potencijalima da su uspeli da organizuju nešto što su zabranili, ali onda to nisu mogli da nazovu tim imenom kojem su zabranili, nego nekim drugim imenom. Trebalo je da se svede na neku vrstu kompromisa, ali nije bio kompromis, jer nije bilo elementarnog konsenzusa oko nekih vrednosti“.

Prema njegovim rečima, gledali smo „paradu antagonizma“.

„Svega što nam nije u interesu. Sve na šta je trebalo da pozove ta manifestacija, gotovo da se nije desilo“, ocenio je.

I naglasio: svaka od strana trebalo bi da prizna poraz.

„Kada bismo bez namere da sebe veličamo, ocenili, svaka od tih strana bi morala da prizna poraz, ne da tuguje zbog toga, nego da kaže da nije postignuto ono što su hteli. Državni organi su uspeli u jednoj vrsti destabilizacije, a državi bi trebalo da bude u interesu stabilnost. A sa druge strane, da li je zaista LGBT postigla da neki Mirko iz mog recimo Kraljeva, bude sada bezbedniji i da zna da će sada na Autokomandi kada prolazi, ukoliko se bude znalo da je on pripadnik te zajednice, da neće pretrpeti nasilje“, naglasio je Voštinić.

Ni jedni ni drugi, kaže, nisu dobili to što su tražili.

„Odnosno, da nismo dobili kao društvo to što nam je potrebno. I da je to naš dosta veliki poraz, a društva koja ne priznaju poraze, nemaju nikakve šanse za napredovanje. Dakle, mora se priznati poraz da biste počeli nešto konstruktivno da radite“, kazao je.

Komentarišući izjavu premijerke Brnabić da je „održala reč“ i da je šetnja održana, Voštinić navodi da je reč o manipulaciji.

„Ako kažete da ste sposobni da održite reč, a kažete šest stvari od kojih su dve u suprotnosti, vi bilo koju da održite do kraja, vi ste održali reč“, pojašnjava.

Sa pisanjem Blica da se šetalo i da je sve ostalo na verbalnim prepucavanjima, Voštinić se ne slaže.

„Zato što je ipak bilo onih scenografskih elemenata koji podrazumevaju nasilje. Policije je bilo toliko da je bilo nemoguće ugroziti samu manifestaciju, ali nije prijatno gledati ni policajce koji su izloženi tom nasilju“, rekao je.

O tome da li je ojačala desnica kod nas, kaže:

„Kod nas nemamo desničarsku argumentaciju, na zapadu se ona dobro drži. Ovde mi imamo neku vrstu populistickog folklora koji nazivamo desnicom, što zapravo nije, to je promocija svega što je anti, antihrišćansko, antidesičarsko, sve ono anti, je promovisano kao ideologija koju treba zastupati“, ocenio je gost N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare