SPS iznenađen optužbama iz SNS, porodične razmirice ili kraj saradnje?

Vesti 07. feb 202319:08 18 komentara

Problemi u raju, porodične razmirice, ili kraj decenijske saradnje SNS i SPS-a? To su mogući ishodi nakon što je predsednik Aleksandar Vučić optužio SPS da mu nije pružio odgovarajuću podršku tokom sednice o Kosovu i Metohiji u Skupštini. Lider socijalista Ivica Dačić kaže za Tanjug da je sa Vučićem razgovarao i da SPS ostaje veran sledbenik politike Aleksandra Vučića.

Sat i po trajao je stranački sastanak u državnoj instituciji. U predsedništvu su kod Aleksandra Vučića bili premijerka i svi ministri iz redova SNS, ali i predsednik skupštine Vladimir Orlić, potpredsednica parlamenta Sandra Božić, te šef poslaničke grupe naprednjaka Milenko Jovanov.

Novinari: Gospodine Orliću, možete li da nam date izjavu?

Orlić: Ne sad.

Novinari: Gospodine Jovanov, možete li da nam kažete o čemu ste razgovarali?

Jovanov: Čućete.

A sve je počelo dan ranije kada su najpre provladini mediji objavili da je Vučić nezadovoljan načinom na koji ga je SPS podržao tokom sednice o Kosovu i Metohiji.

Zatim, Blic objavljuje da je Vučić spreman na izbore i da bi mogao da bude i kandidat za premijera.

Na kraju je sam Vučić na Instagramu objavio post u kome je napao opoziciju, već uobičajeno Radu Trajković, ali i potvrdio pisanje pojedinih medija.

„Brane me baš koliko i moji koalicioni partneri“, rekao je Vučić u postu na Instagramu.

Koalicioni partneri su iznenađeni. Bar tako izgleda. Ministar prosvete Branko Ružić veruje da postoji samo jedan način da se situacija između SNS i SPS-a razjasni.

„Kada govorimo o državnoj politici u ovom teškom trenutku po našu državu, njome treba da se bave oni koji su vlasni da to čine. Pre svega, u ovom slučaju predsednik SNS-a gospodin Vučić i predsednik SPS-a gospodin Dačić. Hvala Vam“, rekao je Ružić.

Prema tumačenju predsednika izvršnog odbora SNS Darka Glišića, SPS nije zadužio Aleksandra Vučića kada ga je podržao kao predsedničkog kandidata, već je obrnuto – SPS je popravio svoj rezultat podržavajući Vučića.

„Vi imate raspravu o Kosovu i Metohiji. A poslanik SPS-a gleda porno filmove. Čovek je još iz Gračanice. Njemu je izgleda taj film srce Srbije, a ne Kosovo“, rekao je Glišić.

Branko Čečen iz CINS-a misli da je apsurd što se socijalistima zamera da su bili pomalo mlaki na sednici o Kosovu i da se zbog toga ide na izbore.

„Izbori neće doneti ništa novo. Odnos snaga je potpuno isti. Jedino bi doneli još jednu potvrdu Vučiću da šta god odluči – narod misli da on treba da bude taj koji odlučuje“, ocenio je Čečen.

Osim izbora, ishod previranja u vladajućoj koaliciji mogla bi da bude i rekonstrukcija Vlade, što je SNS nekoliko puta činila tokom vladavine od 2012. do danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare