Srbi i dalje na barikadama, sever Kosova blokirala i policija

Vesti 13. dec 202208:26 17 komentara
Kosovo
REUTERS/Florion Goga

Glavni putevi na severu Kosova još su blokirani, a preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni peške.

Povezane vesti

Kako je preneo RTS, Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića i dalje su na barikadama, a sever Kosova je blokirala i policija.

Pantić je uhapšen nekoliko dana ranije, a kosovska policija ga sumnjiči za „teroristički napad na prostorije Centralne izborne komisije (CIK)“ i kosovsku policiju pred održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova, i u ponedeljak mu je produžen pritvor do 30 dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da Pantić uhapšen „dok je nosio hleb“ svojoj porodici koja živi u zgradi u kojoj se nalaze prostorije Opštinske izborne komisije.

On je najavio da će Vlada Srbije u četvrtak uputiti Međunarodnoj mirovnoj misiji na Kosovu (Kfor) zvaničan zahtev za povratak do 1.000 srpskih policajaca i vojnika na Kosovo, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani odložila je izbore u četiri opštine na severu Kosovu za 23. april.

Šefovi diplomatija članica EU pozvali su u ponedeljak obe strane da se uzdrže svakog nasilja ili provokativnih akcija, a predstavnik Unije Miroslav Lajčak u sredu će doputovati u Beograd i Prištinu s dopunjenim mirovnim planom, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare