Srbi nastavljaju da napuštaju institucije Kosova, šta sledi – niko nema odgovor

Vesti 07. nov 202219:15 77 komentara

Srbi na severu Kosova su nastavili da daju ostavke u institucijama Kosova a prisustvo na severu Kosova je pojačao Euleks. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je telefonom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i preneo mu da sve strane treba da se uzdrže od koraka koji bi izazvali eskalaciju, odnosno od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost. Kako je saopšteno iz Predsedništva Vučić mu je poručio da Srbija nastoji da održi mir i da će tome ostati posvećena.

Poslanici Srpske liste vratili su mandate skupštini Kosova a administracija i zvanično prihvatila primopredaju. Njihova imena su vrlo brzo izbrisana sa sajta ove institucije.

Pročitajte još:

Istovremeno policajci iz srpske zajednice za region sever razdužuju opremu a mediji prenose da na ulicama severne Mitrovice nije bilo policije. Ostavke su ozvaničile sudije i administrativno osoblje.

„Naše kolege Albanci su preuzele naše predmete koji su hitne prirode i mislim da u ovom trenutku oni imaju veliki problem kako će sve to da organizuju“, rekla je Ljiljana Stevanović, predsednica Osnovnog suda u Mitrovici.

„Sad čekamo samo način na koji ćemo da se razdužimo sa predmetima sa opremom koju smo zadužili i kancelarijama. Mogu samo da govorim u svoje ime, više se ne vraćam a ostalo prepuštam političarima“, Nikola Kabašić, član sudskog saveta u Prištini.

Pitanje je šta sledi? Za sada odgovor niko ne nudi. Predsednik Srbije tvrdi da je Srbe bar 20 puta zaustavio u nameri da napuste institucije i ponavlja da su zahtevi povlačenje odluke o tablicama i formiranje Zajednice srpskih opština.

„I da ovaj povuče odluku o tablicama, znaju oni da se to neće dogoditi“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta je korak B, kaže – nema koraka B.

„Ja mogu da vam kažem šta su posledice i kako to može da izgleda. Pošto ja ne mislim da je Amerikancima stalo do sukoba, naprotiv“, kazao je.

EULEX je rasporedio dodatne patrole na severu Kosova ali pojašnjavaju da nisu preuzeli policijske odgovornosti kako se u medijima spekuliše. Na ovu misiju kao i na KFOR računa Beograd u očuvanju reda i mira.

„Ako budu mislili da će Albanci da dođu da uređuju život na severu, a na to nemaju pravo ni po Briselskom sporazumu niti po volji naroda, plašim se da će to voditi u katastrofu“, upozorio je predsednik Srbije.

Iz opozicionih stranaka koje su bile kritične prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine sada poručuju da je taj dogovor mrtav. Poslanik u Skupštini Srbije Slaviša Ristić podržava čin izlaska iz institucija Kosova.

„Bojim se da je malo kasno došao jer mnoge probleme danas ne bismo imali da je ta poruka na vreme pokrenuta. Nažalost došli smo u situaciju kada je to jedino sredstvo ostalo sa kojim Srbi imaju nekakvu šansu da pokušaju da stvore nekakve nove uslove za znatno ozbiljnije razgovore i pregovore“, rekao je Ristić.

Kada će strane sesti za pregovarački sto nije poznato, a odgovor ne daju ni oni koji procesom posreduju.

„Jasna je obaveza Kosova da odmah uspostavi ili odmah preduzme korake za uspostavljanje zajednice srpskih opština. Ovo je obavezujuća zakonska obaveza Kosova i kontinuirani neuspeh njenog ispunjavanja ne samo da potkopava princip vladavine prava, već šteti reputaciji i kredibilitetu Kosova“, poručio je Peter Stano, portparol Evropske unije.

U dodatku i rečenica da je „na obema stranama da ispune obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma“.

Za to vreme sve je više nesporazuma na relaciji Beograd-Priština. Na severu Kosova neizvesnost kao stalni način života.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare