Srbi sa Kosova o EU planu: Vučić će „zaklati vola za kilo mesa“, a mi ćemo otići

Vesti 28. feb 202322:22 42 komentara

Bivši predstavnik Građanske inicijative SDP Marko Jakšić iz Kosovske Mitrovice i predstavnik Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović iz Gračanice smatraju da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine loš po Srbe na Kosovu, odnosno da "definitivno nema ništa dobro za njih" i dovešće do iseljavanja i preostalih Srba sa Kosova. Obojica ističu da Srbija neće dobiti ništa, a Jakšić ukazuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić "zaklati vola za kilo mesa, a mi ćemo odavde otići". Stojanović dodaje da se ovaj sporazum ne tiče samo života Srba na Kosovu, "već i toga šta država Srbija želi da ima na Kosovu u budućnosti".

„I ovaj kao i svi prethodni sporazumi su loši po Srbe na Kosovu. Ono što smo videli juče je u stvari konačno faktičko priznanje Kosova od strane Srbije, sporazum definitivno nema ništa dobro za Srbe na Kosovu. Ukoliko je prvi Briselski sporazum iz 2013. doveo do iseljavanja trećine stanovništva, ovaj će dovesti do toga da ne ostane Srba na Kosovu, osim onih staraca koji će ostati ovde da umru“, smatra Jakšić.

On u emisiji N1 televizije Newsnight kaže da su Srbi na Kosovu imali tendenciju da svoje mrtve prebacuju iz Prištine u Gračanicu, i iz južne u Severnu Mitrovicu i da misli da će sada oni koji odu u centralnu Srbiju da žive „povesti“ i svoje mrtve da ih tamo „presahrane“.

Stojanović: Srbija će dati političke ustupke ni za šta

Stojanović dodaje da ako ima nešto dobro u sporazumu to je pominjanje SPC – da treba da se dodatno zaštiti.

„Ali, i to nije previše precizno, i zabrinjavajuće je. Sve ove široke definicije su uvek problematične u implementaciji, jer će se prištinska strana truditi da od svih ingerencija koje bi trebalo da budu u srpskim rukama stvori praznu ljušturu. Ove formulacije jesu zabrinjavajuće, ono što je isto karakteristično za ovaj sporazum je da se najmanje bavi ljudima, pobuđuje mnogo strahova“, smatra on.

Takođe, ističe i da je aneks, odnosno mapa puta vrlo zabrinjavajuća.

„Zabrinjavajuće je da se ZSO stavlja u ovaj paket, a ona je trebalo da bude oformljena pre bilo kakvog razgovora o novom sporazumu, čime je uslišen zahtev (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija koji je nerealan i neracionalan“, upozorava on.

Dodaje da je ono što je zaboravljeno kada je pregovarano o ZSO da će paralelno sa formiranjem zajednice po kosovskim zakonima biti formirana zajednica i po srpskim zakonima kako bi se očuvala mogućnost da finansiranje srpskih institucija na Kosovu može da funkcioniše.

N1

„Ono što ljude najviše brine je da će nakon implementacije ovog sporazuma i formiranja zajednice po kosovskim zakonima doći do ukidanja finansiranja našeg života i institucionalne veze, zahvaljujući kojoj već 20 godina preživljavamo. Voleo bih da čujem da oni koji su govorili o zajednici pomenu da bi ona morala da bude formirana i prema srpskim zakonima“, smatra on i dodaje da „ovim sporazumom Srbija ne dobija ništa sem obećanja da će dobiti neki novac“.

Ističe da je važno da se u budućim danima svi najrelevantniji ljudi u Srbiji izjasne o sporazumu.

Jakšić ukazuje da za razliku od prethodnih dogovora, „ZSO je sa smanjenim ovlašćenjima i svodi se na samoupravljanje iz doba Titove Jugoslavije“.

O Vučićevom usmenom pristanku na sporazum i oceni advokatske kancelarije Zdenka Tomanovića da je to „protivpravno, protivustavno i nezakonit akt“, kaže da se slaže sa tim, da to „predstavlja samovolju jednog čoveka, ali to nije čudno od njega, jer je uzurpirao državu“.

Stojanović dodaje da je sporazum jako loš i da ga on sigurno ne bi potpisao.

„Ono što meni smeta je činjenica da će Srbija popustiti, dati određene političke ustupke ni za šta“, ocenjuje.

Jakšić: Da li će Kosovo ući u UN na sreću ne zavisi od nas

Jakšić navodi da iako nigde u sporazumu ne postoji formalna obaveza Srbije da prizna Kosovo, „duh izraza koji se koristi je i više od faktičkog priznanja Kosova“.

„Vučić će imati mogućnost da priča priču kako mi nismo priznali Kosovo i nikad ga nećemo priznati, a u stvarnosti ćemo Kosovo prihvatiti apsolutno kao ravnopravnu državu“, ocenjuje.

Dodaje da to da li će Kosovo ući u UN, „na našu sreću, a na njegovu nesreću, ne zavisi od nas, već od ozbiljnijih igrača poput Rusije, koja će sigurno trgovati njime zarad svojih interesa“.

N1

„Mi ćemo se praviti da Kosovo nije država, a u međuvremenu će Kosovo postati članica Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija. Formulacija teksta (sporazuma) je takva da omogućava Vučiću da manipuliše i laže svoje birače“, navodi.

Povezane vesti

Stojanović poručuje da ljude na Kosovu najviše brine kako će funkcionisati njihov život nakon implementacije, i da li to znači prestanak finansiranja po srpskom modelu i da li će nestati insitucionalne veze.

„Ono što je nama jasno je da će Srbija imati manje uticaja, manje argumenata i karata koje će baciti – da zauzvrat neće dobiti ništa. Ovaj sporazum neće rešiti odnose Srba i Albanaca, stvoriće pauzu u međusobnim konfliktima“, smatra on.

O izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da su se Vučić i Kurti saglasili da nisu potrebni novi razgovori o predlogu EU, Jakšić ocenjuje da to „definitivno znači da su se saglasili oko sadržine teksta“ i da je jedino otvoreno pitanje ZSO.

„Zahvaljujućči izuzetnim pobedama našeg predsednika u Briselu ponovo smo izgubili ono što smo imali u prethodnim dogovorima“, zaključuje Jakšić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare