Srbija još zavisi od ruskog gasa – na diversifikaciji se radi, EU bi da pomogne

Vesti 27. jul 202222:19 > 22:5914 komentara
Shutterstock/ilustracija

U Evropskoj uniji se spremaju da primene dogovor o smanjenju potrošenje gasa, kako bi Unija smanjila svoju zavisnost od ruskih energenata. Srbija, od koje se zahteva da uvede sankcije Rusiji, i dalje je potpuno u rukama ruskog prirodnog gasa. Iz Minsitarstva energetike kažu da se na diversifikaciji radi, a iz EU poručuju da imaju mehanizme da pomognu u tom procesu. Međutim, prema rečima minsitarke energetike, i dalje postoji otpor.

Cene gasa koje galopiraju ka vrhu, smanjenje isporuka iz Rusije, gas kao oružje pritiska – situacija se u oblasti prirodnog gasa dramatično promenila od početka rata u Ukrajini. Da će ruski gas biti problem bilo je jasno i pre početka invazije i trebalo je i zemljama EU pet meseci da dođu do zajedničkog plana kako da smanje gasni „pritisak“. Isto se očekuje i od Srbije.

„Diversifikacija snabdevanja u Srbii jeste prioritet za nas, to je prioritet i za Evropu. Videli smo ne samo da je skupo, da su visoke cene, već je i bezbednost snabdevanja važno pitanje. Evropska unija diversifikuje snabdevanje jer smo, nažalost, svedoci da Rusija nije snabdevač kome se može verovati i to vidimo svakog dana“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

POVEZANE VESTI:

Srbija nije morala da dočeka krizu sa ograničenim mogućnostima da se sa njom bori da je ranije otvorila svoj energetski sistem da ne zavisi samo od jedne države, smatra ministarka energetike Zorana Mihajlović.

„To je u prošlom periodu rezultiralo time da je u Srbiji cena gasa za privredu bila najviša u Evropi. Zato što smo držali zatvoren energetski sektor. Držali smo ga sasavim sigurno, delom i verovatno zbog nekih lobističkih interesa ili ko zna kojih interesa kako god to bilo. Mi smo sada počeli sektor da otvaramo. I mnogo je otpora u tome i mnogo je napada u tome, i mnogo je komentara da nikada neće biti tog gasa. Srbija je počela da gradi Niš-Dimitrovgrad. To se gradi, mi smo tamo bili, dakle sledeće godine u septembru Srbija ima svoj interkonektor“, rekla je ministarka.

Dok se interkonektor ne izgradi i eventualno ne ispregovora sa Azerbejdžanom za gas iz Kaspijskog mora, gas ide samo iz jednog izvora – ruskog. To je jedna, ali ne i jedina prepreka, koja se navodi kada se povede reč o sankcijama protiv Rusije – mogućnost da pred zimu ostanemo bez gasa.

Ambasador Žiofre kaže da je EU već pomaže da se situacija promeni u projektima izgradnje interkonektora i energetske efikasnosti zgrada.

„Sa krizom koju je stvorila ruska agresija protiv Ukrajine, napravili smo platformu za zajedničku kupovinu gasa, utečnjenog gasa i hidrogena i ona je otvorena i za Srbiju. Srbija je pozvana da učestvuje sa zainteresovanim članicama. Postoji ceo ninz veoma konkretnih mera i mi smo spemni da nastavimo sa time“, istakao je Žiofre.

U međuvremenu bi trebalo da počnu sa radom radne grupe sa Severnom Makedonijom i Albanijom koje bi do septembra, rekla je Mihajlović, trebalo da izađu sa predlozima kako da tri države jedna drugoj pomognu da dočekaju predstojeću zimu.

Komentari

Vaš komentar