Srbija i sankcije Rusiji: Prostor se sužava i vreme ističe

Vesti 16. okt 202213:05 5 komentara
Helena Ivanov
FoNet/Milica Vučković

Retorika i akcije ove vlasti suprotne su strateškomm evropskom opredeljenju Srbije, ukazuje poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari, dok Helena Ivanov iz organizacije Henry Jackson Society smatra da je Beogradu najnovijim izveštajem Evropske komisije poručeno da je vreme da odluči želi li da pristupi evropskom bloku.

Ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet objasnila da to podrazumeva i usaglašavanje sa evropskim sankcijama Rusiji, za šta se prostor sužava i vreme ističe.

Ivanov je u razgovoru s Tamarom Skrozza izjavila da će nastavak politike ”ni tu, ni tamo”, koju trenutno vodi Srbija, u velikoj meri zavisiti od Vladimira Putina.

Ukoliko se ovolika eskalacija nasilja nad civilima u Ukrajini bude nastavila, ona veruje da će i pritisci Evropske unije na Srbiju biti veliki da se „konačno opredeli za Evropu ili protiv Evrope, odnosno za Rusiju ili protiv Rusije”.

Kako je predviđa, verovatnije je da ćemo izabrati evropski put, iako će odluka o uvođenju sankcija Rusiji biti veoma nepopularna među građanima.

”Ako Srbija ipak želi da ostane na ovom neodređenom putu, to na kraju, u nekoj ekstremnoj varijanti, može da rezultira čak i time da nam se pregovori zaustave ili u potpunosti obustave”, upozorila je Ivanov.

I Albahari napominje da su retorika Aleksandra Vučića, politika neusklađivanja sa spoljnom politikom EU i izostanak reformi u drugim oblastima, ugrozili proces pregovora i doveli ga skoro do faze zamrzavanja.

”Pitanje Rusije je za EU trenutno najbitnije spoljnopolitičko pitanje još od pada Berlinskog zida“, ocenio je on i predočio da se dogodila „jedna ogromna promena u geopolitičkom svetu, koju mi ovde možda još nismo shvatili“.

I početkom devedesetih smo isto tako kasnili za svetom, podsetio je on i predočio da će nas šest neusklađivanja s ostatkom Evrope koštati, da ćemo opet ćemo izgubiti godine i ostati u mestu.

Natan Albahari
FoNet/Milica Vučković

I kada dođe trenutak za uvođenje sankcija Rusiji, to neće biti zato što to želimo da uradimo i da budemo na ispravnoj strani istorije, nego zato što smo naterani, procenio je Albahari.

”Predsednik je pre nekog vremena rekao da nam je pištolj na čelu i da nemamo izbora“, napomenuo je on i obrazložio da će „usklađivanje s takvom retorikom biti isto kao da se i nismo uskladili”.

S druge strane, Ivanov smatra da je Evropska komisija u najnovijem izveštaju imala posebno rigorozne kriterijume upravo zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji.

Ona podseća da je EU u prošlosti imala tendenciju da ”progleda kroz prste”, čak i kada je u pitanju samo pristupanje, kao u slučaju Bugarske i Rumunije, i precizira da se i nama gledalo kroz prste u nekim ranijim izveštajima,

”Sada, kada smo se ovako otvoreno ‘neusaglasili’ sa EU po pitanju sankcija Rusiji, verovatno su i kriterijumi po kojima nas ocenjuju bili rigorozniji, da ne kažem možda i realniji”, smatra Ivanov.

Po njoj, izveštaj bi mogao uticati na formiranje nove vlade, koja će verovatno uključivati i proevropski orijentisane ministre, ali i one koji su bliži ruskoj strani, reflektujući tako balansirajuću politiku.

Istovremeno, Albahari misli da će, kao i ranije, državni vrh spinovati Izveštaj i tretirati ga kao nešto što ne prikazuje pravu sliku.

”To nam opet pokazuje odnos ove vlasti prema dokumentu koji utiče na to da li će zemlje članice glasati za otvaranje klastera i podršku Srbiji na evropskom putu, ili će da gledaju na nju kao na ruskog Trojanskog konja u Evropi”, zaključio je Albahari u razgovoru za FoNet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare