„Srbija lobirala i prekršila sporazum iz Ohrida“: Priština nakon glasanja u SE

Vesti 25. apr 202321:55 23 komentara

Kako u Prištini reaguju na glasanje u Savetu Evrope? Kažu da je Srbija lobirala i prekršila sporazum iz Ohrida.

Da li je Srbija jučerasnjim glasanjem protiv Kosova u Savetu Evrope kršila Briselski, kao i Ohridski dogovor o normalizaciji odnosa sa Kosovom?

POVEZANE VESTI

Član 5 evropskog predloga, odnosno evropskog sporazuma predviđa da:

“Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji”.

Inače, prema predsednici Kosova Vjosi Osmani, Srbija je za manje od 24 sata prekršila evropski sporazum čak dva puta.

„Srbija je za manje od 24 sata dva puta prekršila Briselsko-ohridski sporazum: kroz mešanje spolja u kosovske izbore, odnosno kršenje člana 2, kao i kroz lobiranje i glasanje protiv kosovske kandidature za Savet Evrope, odnosno kršenje člana 4. Dakle, novi sporazum, ali ista stara Srbija“, kazala je Osmani.

Najnoviji dogovor između Kosova i Srbije predviđa priznanje kosovske teritorijalne suverenosti, ali poslednjim postupcima i pozivanjem na bojkot izbora na severu, Srbija je prekršila ovu tačku, smatra analitičar Ilji Hodža.

On je dodao da je glasanje protiv kandidature Kosova u Savetu Evrope u suprotnosti duhu ovog dogovora.

„Ne verujem da je Srbija bila iznenađena da se Kosovo nalazi na dnevnom redu Saveta ministara, ali svakako nije uspela da se ponaša u duhu dogovora koji je prihvatila“, ocenjuje Hodža.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak izjavio da su ga evropski i zapadni zvaničnici „lagali i varali“, ali da on nikada nije prihvatio sporazum, već samo koncept, kako bi se radilo na implementaciji sporazuma do određenih granica.

Komentarišući ove Vučićeve navode, Hodža smatra da se radi o samo ličnom tumačenju i igri reči srpskog predsednika.

„Nije više važno kako strane tumače dogovor, već kako se on sprovodi. U ovom slučaju razumem predsednika Vučića za koga je teško ići napred. Njegova želja bi bila da na neki način Kosovo ne uspe da ispuni njegove obaveze, pa se ponaša kao dete koje zna da će dobiti injekciju, ali ipak traži još jednu dodatnu bombonu. Nema prostora za dvosmislenost, kao: ‘malo sam prihvatio a malo nisam’. To je igra reči”, uveren je Hodža.

Dok se nastavlja dilema o tome šta je u Briselu i Ohridu prihvaćeno a šta ne, u toku su pripreme narednog sastanka između kosovskog premijera i srpskog predsednika u Briselu 2. maja. Na sastanku se očekuju finalizacija teksta dogovora o nestalim licima, kao i predstavljanje prvog nacrta statuta ZSO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare