Srbija na putu ka EU: Napredak u vladavini prava ključan, ali više nije dovoljan

Vesti 03. dec 202219:09 37 komentara
srbija EU evropska unija n1
N1

Napredak u vladavini prava je ključan, ali neće biti dovoljan za proces pristupanja! Ta poruka evropskog komesara Olivera Varheljija nije se dovoljno glasno čula u poređenju sa novim problemom na relaciji Beograd - Priština i pitanjem učešća Aleksandra Vučića na samitu u Tirani. Međutim, kako u rečima Varheljija, tako i u svim skorašnjim porukama briselskih zvaničnika - odnos Srbije prema Rusiji jeste neizostavna tema.

Pročitajte još:

Računajte na nas – kažu jedan drugom Brisel i Beograd svaki put kada se sretnu. A onda sledi prebrojavanje načinjenih koraka u približavanju Brisela i Beograda.

„Ne mogu da krijem činjenicu da ruski rat u Ukrajini utiče na proces pristupanja. Dalji napredak u vladavini prava je ključan, ali neće biti dovoljan. Usklađivanje sa spoljnom politikom EU takođe ima važniju ulogu nego ranije, jer je i Evropa napadnuta i zato nam je potrebna Srbija, zemlja kandidat, da nam pomogne. U Srbiji vidimo snažnog saveznika i potrebno je da bude na našoj strani, da pomaže da se naše sankcije prema Rusiji sprovode na propisan način“, poručio je Varhelji u Beogradu.

Dok veruje, kako sam kaže, u brži napredak medijskih sloboda i demokratizacije društva, Vučić objašnjava i da je dobro razumeo prijateljsku primedbu u vezi sa usaglašavanjem sa spoljnom politikom EU i zato obećava.

„Preko teritorije Srbije niko ne može da pravi takozvano zaobilaženje sankcija jer se mi ne bavimo kriminalom, mi se ne bavimo zarađivanjem na bilo čijoj muci tokom rata, niti nam je portreban bilo kakav ekstra profit. Imamo dovoljno snažnu ekonomiju da o sebi brinemo i uz ovakvu podršku EU nemamo drugih većih problema“, kazao je predsednik Vučić.

A može li odnos sa Moskvom da se pretvori u veći problem. Koliko još Beograd može da izdrži?

„Zajednička spoljna i bezbednosna politika u ovom trenutku jesu u fokusu EU, tako da su u drugi plan pale stvari poput vladavine prava, reforme javne uprave, pa čak i dijaloga Beograda i Prištine. To ne znači zanemarivanje, ali je trenutno spoljna politika u fokusu. Ono što je bitno je da je EU pokazala da ima sluha za energetsku zavisnost Srbije pa smo videli da je Varhelji doneo i paket energetske pomoći“, objašnjava istraživač Centra za evropske politike, Miloš Pavković.

Sastanak sa evropskim komesarom imala je i skupštinska opozicija.

„Srbija trpi veliki pritisak u procesu evrointegracija, koji se, pre svega, ogleda kroz nerešena pitanja između Beograda i Prištine, ali je i usaglašavanje spoljne politike sa Evropskom unijom jedan od preduslova za napredak ka punopravnom članstvu“, saopštio je potpredsednik Skupštine Srbije Borko Stefanović

I izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik konkretno zaključio: ako bi Srbija napredovala po pitanju usaglašavanja spoljne politike sa Evropskom unijom i uvela sankcije Rusiji, verovatno bi lakše napredovala i u ostalim oblastima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare