„Srbija naša zajednička kuća“: Čestitke muslimanskim vernicima povodom Kurban-bajrama

Vesti 15. jun 202419:25 > 22:30 0 komentara
Irfan Ličina/Nova.rs

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije čestitao je muslimanskim vernicima Kurban Bajram, navodeći da je to praznik koji i hrišćane, koji sa muslimanima dele balkanske prostore, "podseća na praoca Avrama, čoveka koji je svima koji veruju u jednoga Boga, primer nepokolebive vere i poverenja u Tvorca". U čestitki predsednika Srbije, Vučić između ostalog navodi da je "Srbija naša zajednička kuća, u kojoj se svako od nas oseća sigurno, ispovedajući veru svojih predaka i prenoseći je svojim potomcima".

„Svim muslimanima, našoj braći i sestrama po praocu Avramu – Ibrahimu, ali i našoj braći i sestrama po radostima, brigama, zajedničkim pregnućima u kojima učestvujemo na dobro svih – želimo mir, zdravlje i sreću povodom nastupajućeg Kurban-bajrama“, navodi se u čestitki patrijarha Porfirija.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh Porfirije je u čestitki naveo i želje da sve muslimane, „na ovaj veliki praznik, obraduje anđeo milosrđa i daruje izobiljem radosti“.

Vučić: Da praznične dane provedete u radosti 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban-bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u čestitki Vučić između ostalog navodi da je „Srbija naša zajednička kuća, u kojoj se svako od nas oseća sigurno, ispovedajući veru svojih predaka i prenoseći je svojim potomcima“.

„Srdačno vam čestitam Kurban-bajram. Želim da praznične dane provedete u radosti i da je delite sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima, a da nas duh ovog velikog praznika sve ispuni vrlinama humanosti, saradnje i praštanja. Neka duh Kurban-bajrama bude podsticaj da našu Srbiju nastavimo da gradimo onako kako mi mislimo da treba, negujući mir i slogu“, navodi se u čestitki predsednika Srbije.

Ministri odbrane, unutrašnjih poslova, kulture, pravde, spoljnih poslova čestitali muslimanskim vernicima Kurban-bajram.

Vučević u ime Vlade Srbije čestitao Kurban bajram muslimanskim vernicima

Premijer Miloš Vučević čestitao je Kurban bajram Reisu-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

„U ime Vlade Srbije i u svoje ime upućujem vam najiskrenije čestitke povodom Kurban bajrama, sa željom da ga proslavite u zdravlju, radosti i ljubavi. Ovaj praznik odlikuje radost, porodični sklad, sreća i svima koji obeležavaju želim da ga provedu sa svojim najbližima, negujući zajedništvo, uvažavanje i saosećanje, koji su preduslovi za mir i stabilnost“, naveo je Vučević u čestitki, kako je saopšteno iz njegovog kabineta.

Kurban bajram je čestitao i ministar za brigu o selu i predsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić.

„Vernicima muslimanske veroispovesti koji žive i rade u selima Srbije želim da budu složni i udruženi, uz poštovanje nacionalnih verskih i političkih različitosti i da u miru i sa međusobnim razumevanjem nastave misiju jačanja porodice, preporoda sela i očuvanja Srbije“, naveo je Krkobabić u čestitki, kako je saopšteno iz ;PUPS – Solidarnost i pravda.

Dudić: Kurban bajram za povratak vere u bolji i srećniji život

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud Dudić poručio je u poruci vernicima da je Kurban bajram prilika za povratak vere i nade u bolji i srećniji život, da među njima zavlada sloga, zajedništvo u veri i međusobno pomaganje u činjenju dobra.

On je poručio i da ih velike smutnje neće sprečiti da za Bajram širom otvore vrata svojih kuća i srca svakom dobronamernom čoveku, neguju dobre međukomšijske odnose, duh prijateljstva i ljubavi.

„U danima Bajrama svoju radost uvek smo delili sa drugima. Ona je bila tako velika da je ‘pretjecala’ preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput svetlosti se ralivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u svoj punoj raskoši“, naveo je Dudić.

Upozorio je da i „ovog Bajrama ljudi u Gazi i Palestini ostaju bez života, porodica, domova i imovine“, te da je svet izgubio osećaj bratstva, ljudskosti i humanizma.

„Civilizacija otvoreno odumire, a svetski moćnici to gledaju, o tome pričaju, ali ništa ne preduzimaju. To je nedovoljno za mir i sigurnost u svetu. Neka naše arefatske i bajramske dove (molitve) budu usmerene za mir i blagostanje u celom svijetu, a posebno za napaćeni narod Gaze i Palestine“, kazao je Dudić.

On je naglasio i da su islamski vernici iz Srbije, zahvaljujući zalaganju Mešihata, otišli na hadž, prvi put posle četiri godine.

Dudić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije što su drugi dan Kurban bajrama, 17. jun, proglasili neradnim za sve islamske vernike.

Islamski vernici od nedelje, 16. juna, počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva najveća praznika Kurban Bajrama ili Hadži Bajrama.

To je praznik prinošenja žrtve (kurban – ovca ili goveče), koji počinje dva meseca i 10 dana nakon meseca posta Ramazana.

Prinošenje žrtve značajan je deo hadža, koji obavljaju svi oni koji za to imaju mogućnosti.

Običaj je da se meso od kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!