Ministarstvo odbrane: Obnavljanje vojne saradnje tek posle 9. marta

Vesti 07. mar 202110:57 > 15:29 4 komentara
Ministarstvo odbrane Srbije

Portal Balkanska bezbednosna mreža objavio je da je Srbija obnovila međunarodnu vojnu saradnju dva dana pre isteka moratorijuma uvedenog 9. septembra 2020. godine, što Ministarstvo odbrane Srbije demantuje.

Prvih dana marta počela je zajednička vežba američkih „Zelenih beretki“ i Specijalne antiterorističke jedinice, dolaskom američkih specijalaca u bazu SAJ-a „13. maj“ kod Batajnice, objavio je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Prve nedelje SAJ i „Zelene beretke“ uvežbavale su sanitetsko zbrinjavanje i streljaštvo. „Zelene beretke“ pripadaju prvom bataljonu Desete grupe specijalnih snaga oružanih snaga SAD čija se baza nalazi se nedaleko od Štutgarta u Nemačkoj.

Ceremoniji otvaranja prisustvo je komandant evropske Komande Specijalne snaga Vojske SAD general major Dejvid Tabor, koji je tokom zvanične posete Srbiji razgovarao sa načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem i obišao 72. brigadu za specijalne operacije.

Balkanska bezbednosna mreža objavila je da je time nekoliko dana pre roka prekinut šestomesečni moratorijum na aktivnosti međunarodne vojne saradnje sa partnerima, što Ministarstvo odbrane demantuje.

Ministarstvo: Strogo se držimo moratorijuma

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije strogo se pridržavaju odluke Vlade od 9. septembra 2020. kojom je uspostavljen šestomesečni moratorijum na učešće naših jedinica na međunarodnim vojnim vežbama, navodi se u saopštenju.

„Ukazujemo da su pojedini mediji objavili neistinite navode o učešću specijalnih jedinica Vojske Srbije u trenutnim aktivnostima jednomesečne zajedničke obuke koju organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Evropska komanda specijalnih snaga SAD“, kažu iz Ministarstva odbrane.

Ističe se i da će to ministarstvo i Vojska Srbije od 9. marta, kada ističe moratorijum, biti u mogućnosti da izvode međunarodne vežbe i da će nastaviti sa daljim unapređenjem vojne saradnje sa svim međunarodnim partnerima.

Vlada Srbije je odluku od 9. septembra prošle godine obrazložila pritiskom sa Zapada zbog planiranog učešća Vojske Srbije na vežbi „Slovensko bratstvo 2020“ u Belorusiji, nakon što su tamo izbili protesti protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Vežba pod nazivom Združeni kombinovani trening održana je u Srbiji prvi put 2016. Združene vežbe su prerasle u tradiciju i visok nivo saradnje ogledao se što su svake godine uvežbavane sve složenije aktivnosti.

„Iako u spoljnopolitičkim odnosima dve zemlje uvek postoje trzavice, specijalne jedinice i dalje produbljuju saradnju. Tako je 2019. godine na Združenoj kombinovanoj vežbi učestvovala i Vojska Srbije, uz SAJ i američke ‘Mornaričke foke’. Vojska je poslala pripadnike Bataljona vojne policije specijalne namene ‘Kobre'“, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

Peta po redu vežba trajala je tri sedmice i održana je neposredno pred proglašenje vanredne situacije u Srbiji zbog pandemije konoravirusa.

„Pored posete američkog generala, vežba je pokazala da srpski i američki specijalci imaju odličnu saradnju, jer je VS pored ‘Kobri’ u vežbu uključila i protivteroristički bataljon ‘Sokolovi’. Timovi specijalnih snaga, kao osnovne jedinice za ovakve akcije bili su mešoviti, što se u tom svetu smatra za visok nivo povezanosti i medjusobnog poverenja“, navodi se.

Portal podseća da VS ima veoma razvijenu međunarodnu vojnu saradnju u oblasti specijalnih jedinica. Najčešće se vežba sa Grčkom i drugim susednim zemljama, a poslednje tri godine i sa Vojskom SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare