Srbija pod pritiskom: Pitanje sankcija aktuelno, Vulin – niti hoćemo niti možemo

Vesti 12. jun 202219:31 68 komentara

Da li će se i kada Srbija priključiti Evropskoj uniji i uvesti sankcije Rusiji i dalje je aktuelno pitanje. Pritisci stižu spolja odgovor je vlasti. Opozicija nije jedinstvena po tom pitanju, a evroposlanici pozivaju Srbiju da preispita odnose sa Rusijom.

Sankcije – reč koju smo u poslednjih sto dana najviše puta čuli, pretenduje da postane reč godine. A u poslednjem dokumentu evroparlamentaraca navodi se: Srbija kao kandidat za članstvo, treba da pokaže privrženost politikama i standardima EU, pored ostalog u odnosu na Rusiju gde Beograd treba da se uskladi sa restriktivnim merama Unije, preispita odnose u ekonomskoj sferi i odbrambenoj politici i da vodi borbu protiv dezinformacija iz Kremlja.

Povezane vesti:

Ministar Vulin nije propustio priliku da se osvrne na pritiske ni na obeležavanju Dana policije. Kaže „veliki pokazuju svoju silu na malima, pa tako i na nama“.

„Traže od nas da njihove sukobe uzmemo kao svoje, traže da od vekovnih prijatelja napravimo nove neprijatelje, traže da uvedemo sankcije Rusiji i da se odreknemo sebe, traže sve ono što niti možemo niti hoćemo“, rekao je Aleksandar Vulin.

Polarizacija zbog rata u Ukrajini je ogromna, smatra Radomir Lazović iz pokreta „Ne davimo Beograd“.

„Ona je često i loša, ali je pitanje koji su naši izbori u svemu tome. Oni su suženi i oni bi, po meni, trebalo da budu u skladu sa onim što imaju zemlje EU. Treba videti da li sankcije i na koji način mogu da se promene tako da nama to odgovara. Usklađivanje ne znači samo raditi sve po diktatu, već videti u dogovoru sa tim partnerima kako i šta mi tu možemo da napravimo“, kazao je Lazović.

Da bi o sankcijama Rusiji trebalo da se raspravlja u parlamentu i da poslanici o tome glasaju kada im vlada i predsednik predoče činjenično stanje, mišljenja je potpredsednica Narodne stranke, ali i da ima važnijih stvari za građane Srbije, pa i za Brisel.

„Mi smo se previše zaigrali oko tog pitanja sankcija Rusiji, kao da to pitanje sankcija Rusiji rešava sve ono što je vrednosni sistem Evropske unije. U ovoj zemlji vi nemate nijednu
stvar koja bi odgovarala vrednosnom sistemu Evropske unije“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sa druge strane, za potpredsednicu Demokratske stranke pitanje sankcija je pitanje za vladu, ne i za poslanike.

„Mi smo to već rešili činom kada smo jasno rekli da želimo da postanemo deo Evropske unije“, kazala je Rakić.

Kad se sve sabere sankcije će nas skupo koštati. Pre ili kasnije formiraće cenu.

Komentari (68)

Vidi sve komentare