Srbija podržala deklaraciju donetu na Samitu za mir u Ukrajini

Vesti 16. jun 202415:48 156 komentara

Predstavnici više od osamdeset država koje su u Švajcarskoj prisustvovale mirovnom samitu o Ukrajini potpisali su deklaraciju u kojoj se navodi da je "teritorijalni integritet" Ukrajine osnova za bilo kakav mirovni sporazum kojim bi se okončao rat. Među potpisnicima je i Srbija.

Zajedničkom deklaracijom je završena dvodnevna konferencija kojoj nije prisustvovala Rusija.

Završnu deklaraciju Samita o miru u Ukrajini, koji je održan u Švajcarskoj, potpisalo je 80 zemalja, među kojima je i Srbija što se može videti i na tabli sa spiskom potpisnica.

Deklaraciju nisu potpisale zemlje BRIKS-a bliske Moskvi, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je ranije u nedelju da je tekst deklaracije sa Samita o miru o Ukrajini spreman i da su svi principijelni stavovi Kijeva uzeti u obzir.

Kako je objavio švajcarski RTS, završnu deklaraciju potpisalo je 85 država i institucija od stotinak delegacija koje su učestvovale na skupu u švajcarskom letovalištu Birgenštok, blizu Lucerna.

Potpisnici deklaracije, među kojima je i Srbija, smatraju da je za dostizanje mira potrebno učešće i „dijalog svih strana“.

Dokument nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Samit o miru u Ukrajini
Reuters/ Denis Balibouse

Na Samitu o miru u Ukrajini učestvovale su 92 zemlje, uključujući 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Srbiju je predstavljao ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Predsednik SAD Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva i lideri mnogih drugih država nisu došli u Švajcarsku.

Neki učesnici događaja, kao što su potpredsednica SAD Kamala Haris i nemački kancelar Olaf Šolc, otišli su ranije.

Rusija nije pozvana na samit. Kremlj je na ovo odgovorio da je traženje načina da se ukrajinski sukob reši bez učešća Moskve nelogično i uzaludno. Analitičari kažu da će dvodnevna konferencija verovatno imati vrlo malo konkretnog uticaja na okončanje rata.

Napomena: Na reakciju ambasade Švajcarske, tekst u kome je prvobitno pisalo da su Švajcarska i Slovačka među zemljama koje nisu potpisale deklaraciju jeste izmenjen. Obe zemlje su među potpisnicama deklaracije. 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare