Srbija se i dalje „pravi mrtva“ povodom Ukrajine, Vučić kaže – mediji ostrašćeni

Vesti 23. feb 202219:21 komentara

Dok su članice Evropske unije ali i zemlje regiona izabrale stranu tokom ukrajinske krize, zvanični Beograd pokušava da ostane na dve stolice. Predsednik Srbije za ostrašćenost optužuje medije, a novinari ukazuju na predizborne strategije.

Iz Evropske unije kažu da sankcije Rusiji uvode zbog kršenja međunarodnog prava, a od Srbije se očekuje usklađivanje sa odlukama Brisela.

Povezane vesti

„Od zemalja u procesu pristupanja se očekuje da se usklade sa odlukama EU. Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike“, poručio je portparol EU Peter Stano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da je Srbija već pod pritiskom.

„Mi kao mali treba lepo ispod kamena da se prikrijemo“, smatra Vučić.

U tom prikrivanju ukazuje da postoje još neki problemi – koji se, prema njegovom mišljenju, nalaze u naslovima medija u Srbiji.

„Vi vidite da u 80 posto medija ne postoji nikakva, rekao bih, objektivnost, već tih 80 posto medija su, šta god da se dešava, na ruskoj strani. A onih 20 posto medija… kod njih takođe ne postoji nikakav nepristrasan i objektivan pristup, oni su a priori protiv Rusa“, ocenio je Vučić.

Mediji jesu dominanantno proruski, posebno oni provladini, kaže novinarka portala Raskrikavanje. Čini se, kaže, da predsednik u mirnodopskim uslovima sa tim nema problem.

„U ovoj situaciji, gde mi sada treba da očuvamo neutralnost, možda Vučić dolazi u poziciju da mora da objasni nekome sa Zapada kako njegovi mediji izveštavaju. Kad kažem njegovi ne mislim mediji koji su u njegovom vlasništvu, nego mediji koji su prorežimski. On od toga pere ruke, jer mu ide u korist i pokušava da održi  na međunarodnim sastancima, u diplomatiji, jedan neutralni, izbalansiran odnos“, kaže Marija Vučić sa portala Raskrikavanje.

Kao osoba čiji je posao da prati sve medije, neku razliku tokom aktuelne ukrajinske krize, ipak je primetila.

„Ipak se još uvek tabloidi, po mom nekom utisku, drže na lancu. Vrlo dobro znam kako može da izgleda izveštavanje tabloida kada se zaista zapale na neku temu i kada nemaju nikakvu samokontrolu, da tako kažem, i kada im je vrlo važno da maksimalno pristrasno izveštavaju o nečemu. U nekoj meri su ovi tekstovi ispeglani, iako svakako nisu u skladu sa novinarskim standardima“, navodi Marija Vučić.

Politika „pravimo se mrtvi“ neće moći zauvek, smatra novinar Ranko Pivljanin.

„Ne možeš biti dobar u kafani sa dvojicom koji se tuku. Ako si dobar sa obojicom dobićeš batine od obojice, ako si dobar sa jednim, bar te on neće tući“, ukazuje Pivljanin.

Srpska vlast neće sedeti na dve, već držati samo jednu stolicu, smatra novinar Boris Varga.

„Pre izbora treba dobiti te proruske glasove i tu će biti taj najveći razlog“, ocenjuje Varga.

Veruje da će se pritisci na Srbiju posle izbora pojačati.