Srbija se uskladila sa produženjem sankcija protiv bivših ukrajinskih političara

Vesti 15. mar 202319:06 1 komentar
EU, EK, zastave
Kenzo Tribouillard/AFP

Srbija se usaglasila sa odlukom Evropske unije o produžavanju restriktivnih mera usmerenih protiv određenih lica, subjekata i organa s obzirom na situaciju u Ukrajini.

Radi se o restriktivnim merama koje je EU uvela 2014. godine, kada je došlo do ruske okupacije Krima, a koje se poslednjom odlukom produžavaju do marta 2026. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pročitajte još

Na listi se nalaze uglavnom državljani Ukrajine, uključujući i bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

Ovom odlukom su se ukladile i ostale zemlje kandidati – Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina, kao i zemlje zajedničkog evropskog ekonomskog prostora, poput Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

„Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je“, navodi se u saopštenju koje je izdao visoki evropski predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Srbija se i ranije usklađivala sa odlukama o restriktivnim merama koje se odnose na situaciju na Krimu, a gde se na listi nalaze ukrajinski političari.

Međutim, podseća RSE, zemlja se nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU po pitanju sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Zemlja se nije usaglasila ni sa sankcijama protiv Belorusije zbog situacije u Belorusiji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare