Srbija slavi Dan državnosti

Vesti 15. feb 202308:09 > 16:35 72 komentara
Tanjug/Nebojša Raus

U Srbiji se danas slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi Ustav koji je označio i početak savremene državnosti. Kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu kod Aranđelovca održana je državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti u okviru obeležavanja Dana državnosti.

Državnoj ceremoniji u Orašcu prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predsednici Skupštine Srbije Vladimir Orlić i Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i drugi.

Premijerka Brnabić položila je venac i odala počast u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Tanjug/Nebojša Raus

Ona je, kako se navodi na njenoj zvaničnoj Instagram stranici, ukazala da je na današnji dan pre 188 godina donet jedan od najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi – Sretenjski ustav.

„Ponosno slavimo i sećanje na 1804. godinu kada je podignut prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa, koji je otvorio put ka oslobođenju i postavio temelje današnje Srbije u kojoj živimo, ponosni i svesni legata koji nam je poveren“, napisala je Brnabić.

U Kragujevcu je održana Sretenjska akademija na kojoj se obratio predsednik Aleksandar Vučić.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, predsednik Srbije je u 12 časova u Beogradu dodelio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Selaković položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali

Tanjug/ Rade Prelić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, položio je u svojstvu izaslanika predsednika Srbije venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i upisao se u Spomen-knjigu povodom Dana državnosti.

Selaković je napisao da Srbija slavi sretenjski podvig Karađorđa i njegovih ustanika, Miloša i njegovih ustavotvoraca, koji su 1804. i 1835. godine postavili temelje moderne Srbije i ispisali recept uspeha – „ideja Slobode, čvrsta i nepokolebljiva volja i srpska sloga“.

Skupština Srbije je 10. jula 2001. odlučila da se proslavlja Dan državnosti koji se od 2012. praznuje dva dana – 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje, kada po verovanju, zima počinje da prelazi u proleće.

Prema crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja, te se taj susret malog Isusa i pravednog starca slavi kao Sretenje Gospodnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare